Како је Нетанјаху убио мир на Блиском истоку

Израелска страна је у више наврата саботирала дипломатске напоре за постизање споразума о прекиду ватре у Појасу Газе и Либану, а у више наврата су прибегавали и убиствима лидера проиранских милитантних организација

Обрачун Израела и проиранских милитантних група на Блиском истоку, који је избио након напада палестинског Хамаса пре нешто мање од годину дана, до сада је однео више десетина хиљада живота, а дипломатско решење сукоба се не назире.

Напротив, сваки покушај медијације, као и свака дипломатска иницијатива која би могла да оконча крвопролиће, наилазила је на мање или више отворено противљење израелске стране, која је показала да је спремна на (скоро) све како би саботирала мирно решење сукоба пре испуњења својих циљева.

А они су, према сведочењу израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, крајње максималистички. Он се обавезао не само да ће потпуно уништити Хамас у Гази, већ и да ће неутралисати претњу коју либански Хезболах представља по насеља на северу Израела.

Пошто ти циљеви и даље нису постигнути - а многи стручњаци сумњају да их је уопште могуће постићи - Нетанјаху и његови савезници учинили су све како би потапкали преговоре и себи купили још времена.

Како су убиства Насрале и Ханијеа убила и мировне преговоре 

Најновији доказ таквих акција Тел Авива представља сведочење либанског министра спољних послова Абдулаха Боу Хабиба, који је у интервјуу за Си-Ен-Ен открио да је лидер Хезболаха Хасан Насрала, непосредно пре него што је убијен у израелском нападу, пристао на прекид ватре дуж израелско-либанске границе.

Ту информацију за Си-Ен-Ен је потврдио и неименовани западни дипломата, док је портпарол Пентагона Пет Рајдер саопштио да Американци "тога нису били свесни", али да "није немогуће" да је Насрала био спреман на примирје.

Дан пре његовог убиства, у заједничком саопштењу САД, Европске уније и још 10 држава, стране су позивале прекид ватре у трајању од 21 дана, "како би се дипломатији пружила шанса за успех и избегла даља ескалација".

Нетанјаху је, наводно, пристао на такав споразум, а Либанцима су то пренели представници САД и Француске. Од споразума, међутим, није било ништа, а Насрала се убрзо нашао на мети израелских бомби.

Насралино убиство у великој мери подсећа на елиминацију лидерa политичког крила Хамаса Исмаила Ханијеа, који је убијен у Техерану 31. јула ове године. Ханије је био кључни учесник преговора о примирју вођених уз посредство САД, Катара и Египта, који су убрзо након његове смрти практично обустављени.

О неиспуњеним обећањима западних земаља недавно је говорио и ирански председник Масуд Пезешкијан, који је открио да је Ирану речено да ће, ако не буду одговорили на убиство Ханијеа, бити постигнуто примирје у Гази.

Уместо тога, Израелци су наставили са ескалацијом, убили су више десетина виских званичника и официра Хезболаха и започели су копнене операције на југу Либана.

"Давање више времена таквим злочинцима само ће их охрабрити да почине још више зверстава", рекао је ирански председник.

Како су Американци погубили конце на Блиском истоку

Амерички званичници, међу којима је често био и председник Џозеф Бајден, у више наврата су покушали да смире страсти и спрече ескалацију. Њихови напори, међутим, нису наишли на разумевање у Тел Авиву, који није показао спремност да одступи од својих циљева - пре свега, од потпуног уништења Хамаса.

Америчка стратегија, која је покушавала да балансира између подршке Израелу и његовом "легитимном праву на одбрану" на једној, и потреби да се заштити цивилно становништво на другој страни, на крају је доживела потпуни крах.

"Вашингтон пост" је у недавно објављеном тексту открио до које мере је Бајденова администрација заправо изгубила контролу над ситуацијом на Блиском истоку, као и до које мере су израелски званичници спремни да игноришу савете - или наредбе - које долазе из Вашингтона.

Како је за тај лист навело више неименованих америчких и израелских званичника, Нетанјаху је у више наврата успорио или практично блокирао преговоре о примирју и ослобађању талаца уношењем нових захтева. О томе су раније говорили и званичници Хамаса.

Према наводима америчких званичника, Израел је у више наврата блокирао или одлагао испоруку хуманитарне помоћи у Гази, често прикривајући своје праве намере. 

Израелске снаге су злоупотребиле обећање САД да ће стати у одбрану јеврејске државе тако што су, без претходног обавештавања америчке стране, извеле нападе у Гази, окупираној Западној обали, Либану, Сирији и Ирану, наводи "Вашингтон пост".

О неуспеху америчке дипломатије на Блиском истоку сведочи и чињеница да је државни секретар Ентони Блинкен тај део света посетио чак 10 пута у последњих годину дана - практично без икаквих резултата, пошто прекид ватре између Израела и проиранских милитантних група делује даље него икада пре.

Рат у Гази ће за неколико дана ући у своју другу годину, а његово скорије окончање не делује извесно - напротив, након недавних израелских операција у Либану и иранског ракетног удара на Израел од 1. октобра, чини се да је даља ескалација најреалнији сценарио.