Свет

Медији: Финска ће први пут учествовати у нуклеарним вежбама НАТО-а

Двонедељна вежба тестирања употребе нуклеарног оружја почеће 14. октобра у ваздушном простору Велике Британије, Данске и Холандије
Медији: Финска ће први пут учествовати у нуклеарним вежбама НАТО-а© Sean Gallup/Getty Images

Финска ће први пут ове године учествовати у нуклеарној вежби НАТО-а "Стедфаст Нун", јавио је лист "Илта-Саномат", позивајући се на извор.

"У октобру ће Финска први пут учествовати у чувеној нуклеарној вежби НАТО-а 'Стедфаст Нун'. Гласине су се и раније јавиле о томе, али нису биле тачне", наводи лист.

Како се појашњава, двонедељна вежба тестирања употребе нуклеарног оружја почеће 14. октобра у ваздушном простору Велике Британије, Данске и Холандије.

Раније је бивши генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након састанка министара одбране Алијансе у Бриселу, рекао да ће "НАТО следеће недеље одржати годишњу вежбу нуклеарног одвраћања 'Стедфаст Нун'".

Вежба "Стедфаст Нун", годишња НАТО вежба нуклеарног одвраћања, одржаће се од 14. до 24. октобра и изводи се заједно са вежбом "Страјк вориор" ("Strike Warrior").

Како је у августу рекао портпарол НАТО-а, неки авиони ће бити распоређени у базе у Великој Британији, Белгији, Данској, Немачкој и Холандији, а друге земље из којих ће летети авиони су Италија и САД.

image