Свет

Орбан о мировној мисији земаља Глобалног jуга: На ​​иницијативу Мађарске створени "Пријатељи мира"

Можемо се надати да ће се, уз повољан резултат америчких председничких избора, ратна међународна атмосфера претворити у мирну чак и у западном свету, рекао је мађарски премијер
Орбан о мировној мисији земаља Глобалног jуга: На ​​иницијативу Мађарске створени "Пријатељи мира"© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Група земаља "Пријатељи мира" Глобалног југа за решавање сукоба у Украјини створена je на иницијативу Мађара и резултат je моје мировне мисије, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"На нашу иницијативу, под вођством кинеско-бразилског тандема, формирана је међународна група 'Пријатељи мира', која већ има више од 10 чланова. Троје је добило позив из Европе: ми као покретачи, Французи и Швајцарци. Па да видимо ко ће како реаговати", казао је Орбан.

Он је додао да се гради велика и јака међународна група која врши притисак, као и да Будимпешта може да покрене, али да је на "великим играчима" да ствар приведу крају. 

Мађарски премијер је подсетио да је током своје "мировне мисије" лично разговарао са руским председником Владимиром Путином и Владимиром Зеленским, након чега је "израдио глобалну стратегију за шест месеци".

"Било је потребно договорити се са одлучујућим светским играчима да покушају да изграде светску политику тако да се зараћене стране приклоне миру. Сада је видљив 'резултат' тог плана. Можемо се надати да ће се, уз повољан резултат америчких председничких избора, ратна међународна атмосфера претворити у мирну чак и у западном свету. Радимо на томе", закључио је Орбан.

Раније је објављено да Кина, Бразил и друге земље истомишљенице Глобалног југа намеравају да створе отворену платформу "Пријатељи мира" за решавање украјинске кризе. 

Касније је кинеско министарство спољних послова известило да су министри спољних послова и високи представници бројних земаља одржали састанак 27. септембра на маргинама Генералне скупштине УН.

Након састанка, Алжир, Боливија, Бразил, Кина,  Колумбија, Египат, Индонезија, Казахстан, Кенија, Мексико, Јужна Африка, Турска и Замбија објавиле су заједничко саопштење.

Истовремено, у дискусији су учествовале и Француска, Швајцарска и Мађарска.

image