Свет

Берлин позвао Фон дер Лајенову: Не започињите трговински рат с Кином

Немачки министар финансија Кристијан Линднер реаговао је на одлуку Европске комисије да одобри таксу на увоз електричних возила произведених у Кини
Берлин позвао Фон дер Лајенову: Не започињите трговински рат с Кином© Johannes Simon/Getty Images

Немачки министар финансија Кристијан Линднер позвао је шефицу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да не почиње трговински рат са Пекингом након одлуке ЕУ да одобри таксу на увоз електричних возила произведених у Кини.

"Европска комисија, под вођством Урсуле фон дер Лајен не би требало да започне трговински рат са Кином упркос томе што је гласала за могуће казнене тарифе. Позивам Фридриха Мерца (лидер странке ЦДУ) да објасни свом партијском колеги о чему се ради", написао је Линднер на Иксу.

Европска комисија је раније у петак саопштила да су земље ЕУ одобриле таксе на електрична возила из Кине, које је раније предложила ЕК, али да ће Брисел и Пекинг наставити да траже алтернативно решење за ту ситуацију до краја октобра.

"Данас је предлог Европске комисије за увођење коначних тарифа на увоз акумулаторских електричних возила из Кине добио неопходну подршку држава чланица ЕУ за увођење царина", наводи се у саопштењу.

Напомиње да "паралелно, ЕУ и Кина настављају интензивно да раде на проналажењу алтернативног решења, које би требало да буде у потпуности компатибилно са Светском трговинском организацијом (СТО)".

ЕК је додала да коначна одлука о овој ситуацији мора бити објављена у Службеном листу ЕУ најкасније до 30. октобра ове године.

Европска комисија је у јулу саопштила да уводи привремене прелиминарне компензационе дажбине на увоз електричних аутомобила из Кине због државних субвенција у њиховој производњи. 

Како су објаснили, у зависности од произвођача царине ће износити до 36,3 одсто, док ће царине на "Тесла" аутомобиле износити девет одсто.

image