Свет

ПС ОЕБС завршила jесење заседање: Фокус на блискоисточном сукобу

Форумом је председавао специјални представник ПС ОЕБС-а за медитеранска питања Паскал Ализард из Француске, а у дебати је учествовало више од 40 парламентараца из око 20 земаља
ПС ОЕБС завршила jесење заседање: Фокус на блискоисточном сукобу© Tanjug/AP/Leo Correa

Парламентарна скупштина ОЕБС-а завршила је данас своје 22. јесење заседање састанком Медитеранског форума који се фокусирао на тренутну ситуацију на Блиском истоку, нагласивши хитност потребе да се оконча конфликт.

Како је саопштено, форумом је председавао специјални представник ПС ОЕБС-а за медитеранска питања Паскал Ализард из Француске, а у дебати је учествовало више од 40 парламентараца из око 20 земаља.

Ализард је на отварању дебате нагласио хитност потребе да се оконча блискоисточни конфликт путем колективне дипломатске мобилизације како би се постигло политичко решење.

"Не можемо се препустити неспособности неких или одсуству воље других да се постигне политичко решење", навео је он.

Како је рекао, било је позитивних иницијатива, али као да су игнорисане, додајући да се многи храбри гласови који су се јавили протеклих дана, укључујући оне у УН, морају чути, као и гласови изражени на скупу у Даблину.

Чланица сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС Медитерана Тијана Давидовац, представљајући Парламентарну скупштину Медитерана (ПСМ), нагласила је потребу деескалације конфликта, како би се унапредили сви неопходни кораци да се постигне дугорочно решење засновано на формули о две државе.

Давидовац је додала да парламентарци имају улогу у давању подршке владама да реше кризу на основу поштовања Повеље УН.

На Медитеранском форуму учествовали су и делегати медитеранских партнера ПС ОЕБС-а Алжира и Марока, а путем видео-линка обратио се и представник Палестинског националног савета.

Израелска делегација није учестовала на скупу због јеврејског празника Рош Хашане, наведено је у саопштењу.

Парламентарци су у дебати изразили забринутост због веома тешке хуманитарне ситуације у Гази, многих цивилних губитака...

Учесници су такође осудили напад од 7. октобра прошле године, истакавши да Израел има право на самоодбрану, али истовремено нагласивши потребу да све стране поштују међународно право и држе се принципа пропорционалности, уз фокус на ограничавање хуманитарних патњи.

Председавајућа ПС ОЕБС-а Пиа Каума из Финске је у завршном обраћању обећала да ће наставити да користи све инструменте те институције у сврхе парламентарне дипломатије како би допринела колективној дипломатској мобилизацији у региону.

Она је истакла да ПС управо и постоји да би била платформа за отворен дијалог.

"Ми смо на много начина подељени у нашим мишљењима о конфликту на Блиском истоку, али смо уједињени у решености да допринесемо бољем разумевању начина на који се може напредовати ка трајном решењу", поручила је Каума.

ПС ОЕБС-а је у својој Декларацији из Букурешта усвојеној 3. јула ове године најоштрије осудила напад на Израел од 7. октобра 2023. и позвала на конструктиван дијалог у циљу решења сукоба и ослобађања свих израелских талаца, као и на тренутни прекид ватре и испоруку хуманитарне помоћи Гази.

image