Француска: Левичарски посланици изгласали неповерење Барнијеу

Предлог о изгласавању неповерења нема много изгледа да буде прихваћен, јер десничарска странка Национално окупљање Марин Ле Пен не намерава да гласа за тај предлог, наводи француска телевизија

Левичарски блок у француском парламенту, Нови народни фронт, изгласао је данас неповерење новом премијеру Мишелу Барнијеу, јављају француски медији.

"Постојање ове владе, по свом саставу и правцима, представља негирање резултата последњих парламентарних избора", наводи се у предлогу за гласање о неповерењу, наводи телевизија БФМ.

За тај предлог гласала су 192 посланика коалиције левице, а у уторак поподне биће разматран у Националној скупштини.

Представиће га лидер социјалиста Оливије Фор.

Предлог о изгласавању неповерења нема много изгледа да буде прихваћен, јер десничарска странка Национално окупљање Марин Ле Пен не намерава да гласа за тај предлог, наводи француска телевизија.

Да би предлог о изгласавању неповерења био прихваћен, а премијер и његов кабинет поднели оставку, неопходно је да већина посланика гласа за тај предлог.

На ванредним парламентарним изборима у јулу, леви блок је освојио већину гласова и добио 182 од 577 посланичких места.

Коалиција Заједно председника Емануела Макрона заузела је друго место, са 168 места у Националној скупштини, а трећепласирана је десничарска странка Национално окупљање, са својим републиканским савезницима, којој су припала 143 посланичка места.

Ниједна политичка снага није добила већину за формирање нове владе.