Свет

Америчке снаге гађале неколико градова у Јемену: Чинимо међународне воде безбедним за нас и вас

Погођена је лука Ел Худаида, као и главни град Сана, нема извештаја о жртвама
Америчке снаге гађале неколико градова у Јемену: Чинимо међународне воде безбедним за нас и васGetty © Anadolu / Contributor

Војска Сједињених Држава напала је бројне градове у Јемену, укључујући главни град Сану и важну луку Ел Худаиду.

Снаге Централне команде САД (ЦЕНТЦОМ), војне команде одговорне за америчке снаге на Блиском истоку, "извеле су данас ударе на 15 циљева Хута у областима Јемена које контролишу Хути зу помоћ Ирана", саопштила је Команда.

Четири експлозије потресле су Сану, а седам је погодило Ел Худаиду, пренела је ТВ мрежа "Ел Масира" коју воде Хути. Дописници новинске агенције АФП су такође известили да су чули гласне експлозије у оба града.

У Ел Худаиди је погођен аеродром и област Катиб, у којој се налази војна база коју контролишу Хути, наводи "Ал Џазира" позивајући се на локалне извештаје.

"Ове акције су предузете како би се заштитила слобода пловидбе и међународне воде учиниле безбеднијим и сигурнијим за америчке, коалиционе и трговачке бродове", навео је ЦЕНТЦОМ.

Новинска агенција Асошиејтед прес пренела је, цитирајући неименоване америчке званичнике, да су напади били усмерени на системе наоружања, базе и другу опрему која припада Хутима.

За сада се не зна има ли жртава ни колика је штета од напада у којима је, како наводе Хути, учествовала и Велика Британија, што Лондон одлучно демантује.

Вашингтон је од јануара више пута гађао мете Хута у Јемену као одговор на нападе групе на бродове у Црвеном мору, који су опет били израз подршке Палестинцима у Појасу Газе.

image