УЖИВО Израелска војска гађала јужно предграђе Бејрута, Хамас потврдио погибију још једног званичника

Хезболах је саопштио да израелска војска покушава да се инфилтрира у град Одајсех на југу Либана где су настављени сукоби

Експлозије су потресле јужна предграђа Бејрута у раним јутарњим сатима у суботу у наставку напада Израела на Либан, док Хезболах наводи да и даље трају сукоби са израелским трупама у пограничној области Либана.

У јужном предграђу Бејрута рано у суботу се чула експлозија и дим, рекли су очевици за агенцију Ројтерс, пошто је израелска војска издала три упозорења становницима те области да се одмах евакуишу, преноси "Гардијан".

Хезболах је саопштио да израелска војска покушава да се инфилтрира у град Одајсех на југу Либана где су настављени сукоби.

Палестински покрет Хамас потврдио је у суботу да је вођа њиховог оружаног крила Саид Аталах убијен са три члана породице у израелском нападу на палестински избеглички камп у северном либанском граду Триполију, преноси АП. 

У Бејруту је раније гађан обавештајни штаб Хезболаха, а мета је био Хашем Сафиедин, који се помиње као нови вођа те групе.

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је око 70 пројектила испаљено из Либана на територију Израела у петак увече и да су они пресретнути или пали на отворено тло.

У јутрошњем саопштењу, ИДФ је навео да је пет ракета испаљено према долини Џезрел и области Вади Ара, укључујући Назарет.

ИДФ каже да је неке од ракета пресрела противваздушна одбрана, док су остале погодиле отворена подручја.

5. окт 2024 • 12:34

Могући наследник Насрале недоступан од петка

Израелски ваздушни напади на јужно предграђе Бејрута од петка спречили су спасиоце да претражују место израелског напада за који се сумња да је у њему убијен очекивани следећи лидера Хезболаха, изјавила су за Ројтерс три либанска безбедносна извора.

Један од извора је рекао да је Хашем Сафиедин, за кога се сматра да ће наследити убијеног вођу Хасана Насралу, недоступан од напада у петак.

Израелска војска увелико припрема одговор на ирански напад

Израелска војска је усред планирања одговора на ирански напад балистичким ракетама почетком ове недеље и упозорава да ће он бити озбиљан и значајан, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ је саопштио да ће ирански напад са око 200 балистичких пројектила "имати последице".

Напад је проузроковао штету у Израелу, укључујући израелске ваздушне базе, иако је војска саопштила да није погођен ниједан авион или критична инфраструктура.

ИДФ: До сада убијено више од 400 оперативаца Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) процењују да су до сада убили више од 400 оперативаца Хезболаха током копнених операција у јужном Либану, преноси "Тајмс оф Израел".

Оперативци, укључујући многе команданте на терену, убијени су како у ваздушним нападима тако и током борби са трупама ИДФ-а, наводи војска.

Израелске копнене операције у јужном Либану ИДФ је описао као "ограничене, локализоване и циљане нападе", са циљем рушења Хезболахове инфраструктуре у пограничном подручју, посебно у селима у близини Израела, како би се омогућило становницима севера да се врати кући.

Палестинска агенција Кудс њуз поделила је снимак рушевина у јужном предграђу Бејрута након раних јутарњих израелских удара.

Како је навела либанска влада, од почетка ескалације сукоба у нападима Израелских одбрамбених снага је убијено више од 2.000 становника земље.

Хезболах тврди да је гађао војну базу

Либански милитантни покрет Хезболах саопштио је да је јутрошњи напад ракетом "фади-1" био усмерен на ваздухопловну базу "Рамат Давид" у близини Хаифе.

Напад је активирао сирене у више градова и заједница, укључујући и Назарет.

Израелска војска је саопштила да су све ракете пресретнуте или погођене на отворено тло.

ИДФ: Погођен командни центар Хезболаха при џамији на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) навеле су да су током ноћи напали оперативце Хезболаха у командном центру при џамији у Бинт Џебејлу на југу Либана, у кругу болнице "Мученик Салах Гандур".

ИДФ каже да је напад дроном био прецизан и заснован на обавештајним подацима, преноси "Тајмс оф Израел".

Према наводима војске, командну собу су користили оперативци Хезболаха "за планирање и извођење терористичких аката против трупа ИДФ-а и Израела".

Пре извођења напада, ИДФ каже да је слала текстуалне поруке мештанима и позвала званичнике у оближњим селима, "захтевајући да се одмах обуставе сви терористички акти из болнице".

ФБИ упозорава на могуће насиље уочи годишњице напада 7. октобра

Годишњица напада Хамаса на Израел 7. октобра могла би бити "мотивишући фактор за насилне екстремисте и починиоце злочина из мржње да се упусте у насиље или угрозе јавну безбедност", упозорио је ФБИ.

Они у саопштењу наводе да стране терористичке организације и други екстремисти могу да настоје да "мотивишу актере претњи различитих идеологија, укључујући оне који подржавају насилни антисемитизам и исламофобију, да се упусте у насиље", преноси портал "Тајмс оф Израел".

Појединци инспирисани онлајн разменом порука могли би деловати сами како би извршили напад са мало или без упозорења, истиче се у саопштењу.

Трамп: Израел би требало да нападне иранска нуклеарна постројења

Бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп сматра да би Израел требало да изврши нападе на иранска нуклеарна постројења као одговор на недавни ракетни напад Ирана.

Трамп је то рекао у петак на предизборном скупу у америчкој држави Северној Каролини, коментаришући изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да неће подржати било какве израелске нападе на иранске нуклеарне локације као одговор на ракетни напад Ирана на Израел, преноси Танјуг извештај Фокс њуза.

"Питали су га шта мислите о Ирану, да ли бисте напали Иран? А он каже: 'Све док не погоде нуклеарне објекте'. То је објекат који желите да погодите, зар не?", рекао је Трамп на скупу у граду Фајетвилу у којем се налази велика америчка војна база.

Трамп је оценио да је Бајден погрешио када је рекао да не треба гађати иранске нуклеарне локације, наводећи да треба циљати управо те локације због тога што нуклеарно оружје представља највећи ризик.

"Када су му поставили то питање, одговор је требало да буде, прво изврши напад на нуклеарну електрану, а за остало се побрини касније", рекао је Трамп.

Шеф дипломатије Ирана у Дамаску

Министар спољних послова Ирана Абас Арагчи допутовао је у Дамаск како би са сиријским званичницима разговарао о регионалном развоју и билатералним односима, саопштио је портпарол Министарства спољних послова.

Арагчи је јуче први пут посетио Либан откако је лидер Хезболаха Хасан Насрала убијен у ваздушном нападу у Бејруту заједно са високим иранским командантом.

Ирански министар се састао са највишим либанским званичницима, укључујући привременог премијера Наџиба Микатија и председника парламента Набиха Берија.

Израел тражио да се мировне трупе УН преместе

Мировне снаге Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) саопштиле су да је Израел тражио да се преместе, али да они неће напустити положаје на југу земље, преноси "Гардијан".

ИДФ је 30. септембра обавестио УНИФИЛ о својој намери да предузму ограничене копнене упаде у Либан.

"Такође су тражили да се преместимо са неких од наших положаја", наводи се у саопштењу Привремених снага УН у Либану и додаје да мировњаци остају на својим позицијама и да застава УН наставља да се вијори, како су навели.