Свет

Столтенберг открио детаље из младости: Безуспешно врбовао КГБ агента

Норвешка контраобавештајна служба ме је замолила да помогнем и наговорим Кирлиова да пређе на њихову страну, али Рус није пристао, признао је бивши генерални секретар НАТО-а
Столтенберг открио детаље из младости: Безуспешно врбовао КГБ агентаGetty © Stefan Rousseau - WPA Pool

Бивши генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" открио да се у младости састајао са агентом совјетског КГБ-а у Норвешкој и да је покушао да га регрутује.

"Никада нисам урадио ништа чега сам се стидео. Али цела идеја је била да су ме официри КГБ-а позивали на ручак. И ја сам, отприлике, једном у месец дана у Ослу за истим столом јео оне велике сендвиче са шкампима, са типом по имену Кирилов. Био је кагебеовац, нема сумње", рекао је Столтенберг.

Сећајући се тог периода, бивши генерални секретар НАТО-а је испричао како га је норвешка контраобавештајна служба замолила да помогне и Кирлиова наговори да пређе на њихову страну.

"Године 1991. дошла ми је норвешка контраобавештајна служба и питала ме да им помогнем да убедимо Кирилова да пређе за нас. Знао сам тог момка десет година. На последњој вечери са њим сам му рекао: 'Ја знам тебе, ти знаш мене. Ако хоћеш да нам прискочиш, јави се. Норвешка је дивна земља, бринула би о теби'", присетио се Столтенберг.

Кирилов није прихватио понуду, преноси британски лист.

Један од генералних секретара НАТО-а са најдужим стажом Јенс Столтенберг предао је дужност бившем холандском премијеру Марку Рутеу у тренутку када се Алијанса суочава са неким од највећих изазова у својој историји.

Столтенберг ће остати упамћен као заговорник теорије о наношењу стратешког пораза Русији, у прилог чему иде и једна од његових последњих изјава на месту генералног секретара да дозвола да Украјинци гађају Русију ракетама дугог домета неће увући НАТО у рат, упркос свим упозорењима која стижу из Москве. 

image