Свет

Подкаст "Локомотива": Русофилија без граница-српски случај

У новој епизоди подкаста "Локомотива" гост је режисер Горан Радовановић
Подкаст "Локомотива": Русофилија без граница-српски случај

У првом делу емисије, аутори подкаста "Локомотива" Марко Николић и Тиосав Пурић говорили су о извештају Репортера без граница о РТ Балкан, истичући контрадикторности унутар самог текста ових манекена атлантизма.

Аутори су се осврнули посебно на чињеницу да, упркос тврдњи да су русофилија и нерасположење према Западу инхерентни политичком расположењу већине Срба због агресије 1999. и укупног историјског искуства, руски медији бивају главнооптужени од стране Репортера без граница за српско "политичко лутање" у овом покушају инвективе.

Поред тога, аутори су говорили и о одговору Ирана на низ израелских напада на вођство Осовине отпора.

У другом делу емисије, аутори су са режисером Гораном Радовановићем говорили о премијери филма "Баук", који тематизује агресију НАТО на СРЈ 1999. године, о начину на који се третирају филмови који се баве српским темама на Западу, али и о антируској хистерији, која се очитава и у личном искуству Радовановића коме су западне колеге замерале то што су у продукцији филма радили етнички Руси.

Такође, било је речи и о фестивалима у земљама глобалне већине, која се еманципује од холивудског "канона" и о прилици Србије да се прикаже публици у Индији, Ирану и Латинској Америци, поред филмске публике Русије и Кине где је српска кинематографија традиционално присутна и добродошла.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 20 часова.

image