Америчке свемирске снаге стигле у Јужну Кореју

Нови одред налазиће се у ваздушној бази код Сеула и улога ће му бити да надгледа Северну Кореју, Кину и Русију

Америчка војска основала је у Јужној Кореји своју прву инострану команду свемирских снага која ће, како оцењује Асошиејтед прес, омогућити Вашингтону да боље надгледа ривале у региону - Северну Кореју, Кину и Русију.

Активирање овог одреда у ваздухопловној бази Осан у близини Сеула уследило је након што је Северна Кореја пробно испалила бараж балистичких пројектила који могу да "добаце" и до САД.

Шта суседи попут Пјонгјанга и Пекинга могу да очекују након формирања јединице?

"Само 48 миља северно од нас постоји егзистенцијална претња коју морамо бити спремни да одвратимо, да се од ње одбранимо и – ако је потребно – да је поразимо", рекао је потпуковник Џошуа Мекаљон, начелник нове свемирске јединице, очигледно мислећи на Северну Кореју.

Шеф истраживачког центра Форума за истраживање одбране Кореје у Сеулу Јунг Чанг Вук, рекао је да су свемирске снаге САД створене да уједине различита средства за надзор (укључујући свемирске сателите), како би њима управљали и развијали их на ефикасан, системски начин.

Јединица у Јужној Кореји биће теренска, и њен штаб налазиће се у Индо-пацифичкој команди која се налази на Хавајима.

Како каже овај аналитичар, главна улога америчких свемирских снага Кореје биће примање, обрада и анализа огромне количине података и информација које преносе амерички сателити.

Сједињене Државе и Јужна Кореја иначе су прошириле своје редовне војне вежбе и настоје да додатно ојачају своју комбиновану одбрамбену способност у суочавању са напредујућим нуклеарним програмом Северне Кореје.

Северна Кореја запретила је да ће превентивно употребити нуклеарно оружје у потенцијалним сукобима са Америком и Јужном Корејом, а америчка војска је упозорила Север да ће употреба нуклеарног оружја "резултовати укидањем тог режима".