"Као што рекох": Трамп поново у Батлеру, на месту где је извршен атентат на њега

Први пут је на Трамповом скупу говорио милијардер Илон Маск који је рекао да бивши председник мора да победи како би се сачувала демократија у САД

Доналд Трамп се у суботу вратио у Батлер, Пенсилванија, где је у јулу замало убијен, позивајући велику масу окупљену на предизборном скупу да гласа за њега и однесе победу на изборима.

Бивши председник и републикански кандидат наставио је тамо где је стао у јулу када му је метак који је испаљен са крова суседне зграде погодио уво. Почео је свој говор са: "Као што рекох", и показао према табли са подацима о имиграцији коју је користио и када је Томас Метју Крукс пуцао на њега пре три месеца, преноси агенција АП.

"Пре дванаест недеља сви смо примили метак за Америку. Све што сви тражимо је да сви изађу и гласају. Морамо да победимо. Не можемо дозволити да се ово деси нашој земљи", рекао је Трамп у Батлеру.

Како се напомиње у извештају АП-а, Трампов изборни штаб желео је да максимално искористи овај догађај само 30 дана до краја предизборних активности и са гласањем које је већ у току у неким државама, у његовој трци против демократског противкандидата, потпредседнице САД Камале Харис.

У Батлеру је наступио музичар Ли Гринвуд, али је први пут на Трамповом скупу говорио милијардер Илон Маск.

На почетку скупа, Трамп је затражио минут ћутања у част ватрогасцу Корију Коператореу, који је погинуо док је штитио чланове породице у пуцњави у јулу. Неколико чланова породице Комператоре је присуствовало, укључујући и његову удовицу Хелен, која је током Трамповог обраћања стајала поред његове снаје Ларе Трамп.

Стојећи иза заштитног стакла које сада покрива бину на његовим скуповима на отвореном, Трамп је потенцијалног атентатора назвао опаким чудовиштем и рекао да је то што није успео у својој намери "рука провиђења и милост Божија".

У извештају се додаје да је било веома видљиво појачано обезбеђење, са наоружаним припадницима реда у маскирним униформама на крововима.

Осим погинулом Комператореу, Трамп је одао почаст и двојици повређених учесника митинга у јулу, Дејвиду Дачу и Џејмсу Копенхаверу. Они и Трамп су погођени када је 20-годишњи стрелац Томас Метју Крукс из Бетел Парка у Пенсилванији отворио ватру са необезбеђеног крова у близини пре него што су га снајперисти убили.

Трамп је на митингу, између осталог, критиковао одговор Бајденове администрације на ураган Хелен уз тврдњу да преживели у катастрофи добијају само 750 долара од Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама. Та цифра се односи на помоћ коју агенција може дати некоме у погођеном подручју за оно што би му могло одмах затребати, додаје АП.

"Нуде 750 долара људима чији су домови однесени, док притом шаљемо десетине милијарди долара у стране земље за које већина људи никада није чула", изјавио је Трамп на митингу.

Један од најишчекиванијих гостију био је извршни директор "Спејс икса", "Тесле" и Икса Илон Маск. Он се у суботу попео на бину скачући и дижући песнице у ваздух након што га је Трамп представио као великог џентлмена и неког ко је спасио слободу говора.

"Председник Трамп мора да победи да би сачувао Устав. Он мора да победи да би сачувао демократију у Америци", рекао је Маск, који је подржао Трампа након покушаја атентата.

Маск, за којег АП наводи да је пригрлио конзервативну политику и финансира напоре да Трамп победи на изборима у неколико неодлучних држава, састао се са Трампом и његовим потпредседником, сенатором из Охаја Џеј Ди Венсом иза бине, носећи црни шешир са натписом "Учинимо Америку поново великом", описује се у извештају АП-а.

На путу ка митингу био је постављен билборд: "У Маска верујемо" са његовом фотографијом, истиче се у тексту.

Кандидат за потпредседника Џеј Ди Венс на митингу је оштро критиковао демократе јер су Трампа назвали претњом демократији, рекавши да је таква врста језика запаљива.

"Чули сте пуцње. Видели сте крв. Сви смо се плашили најгорег. Али знали сте да ће све бити у реду када је председник Трамп високо подигао песницу у ваздух и повикао: 'Борите се, борите се!'", рекао је Венс.

Подсећа се и да је савезна држава Пенсилванија кључна за обе председничке кампање, и демократску и републиканску.

Трамп је изгубио у Пенсилванији пре четири године након што ју је пребацио у колону републиканаца 2016. Он мора да повећа одзив бирача у конзервативним упориштима као што је Батлер, ако жели да освоји Пенсилванију у новембру након што ју је изгубио пре четири године, истиче АП.

Харис је такође усмерила своје напоре у кампању у Пенсилванији, одлазећи тамо више пута.