Газа после годину дана рата: Две трећине срушених зграда и 42 милиона тона отпада од рушевина

Процена Уједињених нација из априла ове године сугерише да ће бити потребно 14 година да се рашчисте рушевине

Уједињене нације процењују да у Гази постоји више од 42 милиона тона остатака од рушевина, укључујући и порушене зграде које још увек стоје и оне сравњене са земљом, пише агенција Ројтерс.

То је 14 пута више од укупне количине рушевина у Гази између 2008. и почетка рата пре годину дана, и преко пет пута више од количине која је остала након битке за Мосул у Ираку 2016-17. године, саопштиле су УН.

Нагомилани остаци испунили би Велику пирамиду у Гизи, највећу у Египту, и то чак 11 пута. И тај отпад свакодневно расте.

УН покушавају да помогну док власти у Гази разматрају како да се носе са остацима рушевина, изјавила су три званичника УН.

Радна група за управљање отпадом коју предводе УН планира пилот-пројекат са палестинским властима у Кан Јунису и граду Деир ел Балах у централној Гази како би овог месеца почели да рашчишћавају рушевине поред путева.

Изазови су огромни, указује шеф Канцеларије за Газу Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Алесандро Мракић, који је копредседавајући радном групом.

Израелска војска је саопштила да се борци Хамаса крију међу цивилима и да ће их гађати где год се појаве, истовремено покушавајући да избегну страдање цивила. На питање о рушевинама, израелска војна јединица КОГАТ рекла је да жели да побољша руковање отпадом и да ће сарађивати са УН на проширењу тих напора.

Мракић додаје да је сарадња са Израелом одлична, али да детаљне расправе о будућим плановима тек треба да буду одржане.

У првој години сукоба, који је отпочео након што су припадници Хамаса ушли у Израел 7. октобра прошле године, убили око 1.200 Израелаца и узели више од 250 талаца, страдало је скоро 42.000 Палестинаца према подацима палестинских здравствених власти.

Према сателитским подацима УН, две трећине предратних објеката у Гази, више од  163.000 зграда, оштећено је или сравњено с земљом. Око трећине су биле високе зграде.

Након седмонедељног рата у Гази 2014. године, УНДП и његови партнери су очистили три милиона тона отпада, што је свега седам одсто од укупног броја тренутног шута и остатака.

Мракић је навео необјављену прелиминарну процену да би чишћење 10 милиона тона коштало 280 милиона долара, што значи око 1,2 милијарде долара ако би се рат сада зауставио.

Процена Уједињених нација из априла сугерише да ће бити потребно 14 година да се рашчисте рушевине.

Испод рушевина се налазе неоткривена тела, чак 10.000 према палестинском министарству здравља, и неексплодиране бомбе, рекао је Мракић.

Програм Уједињених нација за животну средину саопштио је да би око 2,3 милиона тона отпада могло бити контаминирано, позивајући се на процене осам избегличких кампова у Гази, од којих су неки погођени.

Азбестна влакна могу изазвати рак гркљана, јајника и плућа када се удишу.
Светска здравствена организација забележила је скоро милион случајева акутних респираторних инфекција у Гази у последњих годину дана, не наводећи колико их је повезано са прашином.

Лекари се плаше пораста броја оболелих од рака и урођених аномалија због цурења метала у наредним деценијама.

Рушевине Газе су раније коришћене за изградњу морских лука. Уједињене нације се сада надају да ће рециклирати део за путну мрежу и јачање обале.

У Гази, која је имала предратну популацију од 2,3 милиона становника на густо насељеном подручју дугачком 45 километара и широком 10 километара, недостаје простор потребан за одлагање, каже УНДП.

Депоније су сада у израелској војној зони. Израелски КОГАТ саопштио је да се налазе у забрањеној зони, али да ће приступ бити одобрен.

Владини званичници пријављују несташицу горива и машина због израелских ограничења која успоравају рашчишћавање. Портпарол УНЕП-а је рекао да су продужени процеси одобравања "велико уско грло".

Израел није посебно коментарисао наводе да ограничавају употребу машинерије.

УНЕП каже да им је потребна дозвола власника да уклоне рушевине, али су размере разарања замаглиле границе имовине, а неки подаци о имовини су изгубљени током рата.

Неколико донатора је изразило интересовање за помоћ од састанка палестинске владе на Западној обали 12. августа, рекао је Мракић, не наводећи њихова имена.

Званичник УН-а, који је тражио да буде анониман указао је да су сви забринути да ли да инвестирају у обнову Газе ако не постоји политичко решење.