Фицо: Док сам ја на власти, Украјина неће ући у НАТО

Све док сам ја на челу словачке владе, нећемо пристати на улазак Украјине у НАТО, проучио је премијер Словачке

Словачки премијер Роберт Фицо обећао је у недељу да ће блокирати улазак Украјине у НАТО све док је он на челу владе те земље.

"Све док сам ја на челу словачке владе, упућиваћу посланике који су под мојом контролом као председника владајуће странке Смер да никада не пристану на улазак Украјине у НАТО", рекао је он за домаће медије, а преноси "Политико".

Фицови коментари су у оштрој супротности са ставом Марка Рутеа, новог генералног секретара НАТО-а, који је у четвртак рекао да је "Украјина ближа НАТО-у него икада раније и да ће наставити тим путем док не постанете члан Алијансе".

Према оснивачком уговору НАТО-а из 1949. године, одлуке о проширењу се доносе једногласно, што значи да би Фицово противљење заиста могло да блокира чланство барем до краја садашњег мандата словачког лидера, односно до 2027. 

Од победе на изборима прошле јесени, Фицо је преокренуо политику претходне владе пружања материјалне подршке Украјини и уместо тога је обећао да његова влада неће послати "ни један метак".

Фицо је прошлог четвртка обећао да ће "учинити све што је могуће за обнову економских и стандардних односа са Русијом".

Такође је открио да је спреман да посети Москву следећег маја на 80. годишњицу завршетка Другог светског рата, "све док је позван".

Говорећи на церемонији поводом доласка трупа из бившег Совјетског Савеза 6. октобра 1944. на превој Дукла у близини словачке границе са Пољском, Фицо је нагласио да су руске жртве помогле да се Словачка ослободи од нацистичке власти.

"Слобода је дошла са истока и апсолутно ништа не може да промени ову истину", рекао је он.