Свет

Куба поднела захтев за статус партнера БРИКС-а

Званичници Кубе ове године су већ учествовали у различитим БРИКС форматима, а председник те земље позван је да учествује на састанцима у формату БРИКС+ у оквиру предстојећег самита у Казању од 22. до 24. октобра
Куба поднела захтев за статус партнера БРИКС-аwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Куба је већ послала захтев за добијање статуса партнера БРИКС-а, открио је за ТАСС амбасадор Руске Федерације у Хавани Виктор Коронели. 

"Куба показује интересовање да се укључи у рад организације БРИКС. Штавише, они су већ поднели званичну молбу руској страни за статус партнера, пошто Русија ове године председава БРИКС-ом. Интересовање Кубанаца постоји, пријава је завршена", рекао је амбасадор.

Руски дипломата је, такође, потврдио да је руска страна позвала председника Кубе да учествује на састанку БРИКС+, наводећи да се лидер Кубе очекује у периоду од 22. до 24. октобра. 

Званичници Кубе су ове године већ учествовали у различитим БРИКС форматима, подсећа амбасадор и оцењује да то указује да је Хавана заинтересована "практично за све сфере рада БРИКС-а". 

За учлањење и сарадњу са БРИКС-ом данас је заинтересовано више од 30 земаља света.

Статус партнера значи да је држава један корак ближе статусу пуноправног члана организације. Процењује се да ће БРИКС и ове године доживети проширење, а према тврдњама Минска оно ће се односити на државе које имају статус партнера. 

image