УЖИВО: Годину дана рата у Појасу Газе, Ердоган позвао на глобалну акцију против Израела

Израелска војска саопштила је да је за годину дана сукоба гађано 40.300 циљева у Гази, испитано око 7.000 осумњичених Палестинаца, као и да је на Израел испаљено око 26.000 ракета

Од почетка рата Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у Појасу Газе убиле су око "17.000 оперативаца Хамаса и припадника других терористичких група, поред око 1.000 терориста" неутралисаних унутар Израела 7. октобра 2023, када су наоружани нападачи упали у јужне заједнице, убили 1.200 људи и отели 251 таоца, саопштила је израелска војска на годишњицу почетка сукоба Израела и Хамаса.

Према подацима израелске војске, ИДФ је убио осам команданата Хамасових бригада и оне истог ранга, као и више од 30 команданата батаљона, а убијено је и више од 165 командира Хамасових чета и оперативаца сличног чина, преноси портал "Тајмс оф Израел".

Од почетка рата у Појасу Газе је погођено око 40.300 циљева, а војници су лоцирали око 4.700 тунелских окна, саопштио је ИДФ.

Министарство здравља које води Хамас навело је да је више од 41.000 Палестинаца убијено у Гази.

Дан након напада Хамаса, милитантна група Хезболах са седиштем у Либану почела је нападе дуж северне границе Израела, рекавши да делује као подршка Гази. Те борбе су непрестано јачале током месеци, све док нису узавреле прошлог месеца након што је Израел започео нову офанзиву против ове групе убивши цело њено највише руководство и покренувши копнену операцију у јужном Либану, наводи "Тајмс оф Израел".

ИДФ је у Либану убила више од 800 оперативаца, углавном припадника Хезболаха. Тај број укључује 90 команданата Хезболаха, саопштила је израелска војска. Такође, према њиховим подацима, погођено је скоро 11.000 положаја Хезболаха.

Од почетка рата, на Израел је лансирано преко 26.000 ракета, пројектила и дронова са више фронтова.

Како се додаје, 13.200 пројектила испаљено је из Газе, најмање 5.000 само 7. октобра, 12.400 из Либана, око 60 из Сирије, 180 из Јемена и 400 из Ирана.

ИДФ је саопштила да је Јединица 504 Управе војне обавештајне службе испитала око 7.000 палестинских осумњичених у Појасу Газе, од којих су многи ухапшени и доведени у Израел на даље испитивање. Многи су такође након испитивања враћени у Газу.

Укупно 728 војника, резервиста и локалних безбедносних службеника је убијено, а још 4.576 је рањено у рату од 7. октобра. Од тога је 346 убијено, а 2.299 рањено током копнене офанзиве у Гази. ИДФ такође наводи да је 56 војника погинуло у пријатељској ватри у Гази и другим војним несрећама.

Од 7. октобра, на Западној обали, ИДФ је саопштила да су војници ухапсили више од 5.250 тражених Палестинаца, укључујући више од 2.050 повезаних са Хамасом.

Поред тога, трупе на Западној обали убиле су око 690 наоружаних људи, изгредника који су се сукобили са трупама или терориста који су изводили нападе, саопштила је израелска војска.

Како се додаје, на Западној обали извршено је 150 рација и срушено 30 домова Палестинаца оптужених за тероризам.

7. окт 2024 • 13:46

Ердоган: Позивам на глобалну акцију против Израела, Нетанјаху је исти Хитлер

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је насиље у Гази, Палестини и Либану, истакнувши да жртве нису само невини цивили, већ да је све то и губитак за човечанство и међународни систем, преноси РТ интернешенел.

Он је упоредио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа са Хитлером и међународним напорима да се заустави нацистичка Немачка и позвао на глобалну акцију за заустављање насиља.

"Обећавам да ће Турска наставити да се супротставља израелској влади, без обзира на цену", поручио је Ердоган и позвао свет да му се придружи.

Мелони: Суздржаност по питању напада Хамаса одаје необуздани антисемитизам

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони осудила је "латентни и распрострањени антисемитизам" и поручила да Израел има право да се брани.

"Сећање и оштра осуда онога што се догодило пре годину дана није само ритуал, већ предуслов сваке политичке акције коју морамо да спроведемо да бисмо обновили мир на Блиском истоку, јер суздржаност која се при томе све чешће среће, одаје латентни и необуздани антисемитизам који мора да забрине све, а јавне демонстрације последњих дана су то, нажалост, потврдиле", истакла је Мелони, која је на годишњицу напада Хамаса посетила главну синагогу у Риму, преноси Анса.

Она је додала да "не можемо, остати неосетљиви на огроман број невиних цивилних жртава у Гази, које су двоструке жртве - прво цинизма Хамаса, који их користи као живи штит, а затим и израелских војних операција".

Хезболах: Способни смо да одбијемо агресију, Израел мора бити елиминисан

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је данас, поводом годишњице напада Хамаса на југ Израела, да је уверена у своју способност да заједно са савезницима у региону одбије израелску агресију.

У саопштењу се тврди да је палестинска милитантна група Хамас с пуним правом напала југ Израела 7. октобра прошле године да би се, како се наводи, одбранила од израелске окупације и агресије који трају од 1948. године, пренела је либанска државна новинска агенција ННА.

Хеболах оптужује САД и њихове савезнике у свету и региону за подршку Израелу у нападима на Појас Газе и на Либан.

Наводи се да Израел мора да буде елиминисан, без обзира колико времена за то буде било потребно.

Ракете Хезболаха погодиле су Хаифу, трећи по величини град у Израелу, саопштила је рано јутрос израелска полиција, а израелски медији су пренели да је 10 особа повређено на северу земље.

Хезболах је саопштио да је салвом ракета циљао војну базу јужно од Хаифе.

У синоћном израелском нападу на југ Либана убијено осам ватрогасаца

Званичник у јужном Либану рекао је да је у израелском нападу у том током ноћи убијено осам ватрогасаца.

"Израелски напад преко ноћи је гађао локални ватрогасни центар у Барашиту где је било присутно 10 припадника цивилне одбране. Тела њих осморо су до сада извучена", рекао је општински званичник Реда Ашур, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ објавиле смрт другог резервисте на граници с Либаном

Други резервиста ИДФ убијен је јуче на граници са Либаном, саопштила је израелска војска.

Војник је именован као заставник Авив Маген, 43, из елитне јединице за борбену покретљивост 5515, из Херута.

Исламски џихад тврди да је испалио ракете на израелска насеља у близини Појаса Газе

Снаге Ел Кудс, војно крило палестинске групе Исламски џихад, саопштиле су да су испалиле ракете на израелски град Сдерот, кибуц Нир Ам и бројна насеља у близини границе са појасом Газе.

Шеф јорданске дипломатије: Прети нам рат пуних размера, Израел сноси одговорност

Јордански министар спољних послова Ајман Садафи осудио је рат Израела против Хезболаха, истакавши да би он могао да гурне Блиски исток "у провалију регионалног рата пуних размера".

"Суочавамо се са катастрофом и опасном ескалацијом која прети региону", рекао је он, додавши да "Израел сноси одговорност за ову агресију, ескалацију у региону и сваку нову ескалацију са којом се регион суочава".

Сафади је рекао да Јордан подржава иницијативу либанске владе за избор новог председника и посвећеност спровођењу резолуције Савета безбедности УН којом је окончан последњи рат Израела са Хезболахом 2006. године и која би јужни Либан задржала искључиво под контролом либанске војске и мировних снага УН.

Садафи је додао да је Јордан, као и Либан, подржао иницијативу Сједињених Држава и Француске за тронедељни прекид ватре у Либану, али је напоменуо да Јордан неће дозволити ни једном актеру у рату да користи ваздушни простор те земље. 

Хезболах спровео масовни ракетни напад на Хаифу

Хезболах је спровео масовни ракетни напад на север израелског града Хаифе, јавила је прес служба либанског покрета.

Напад се догодио у 12.40 часова по локалном времену, наводи се у саопштењу.

ИДФ позивају палестинске цивиле да се евакуишу из Кан Јуниса

Након јутрошње ракетне паљбе из Кан Јуниса у јужном Појасу Газе ка централном Израелу, ИДФ су позвале палестинске цивиле у тој области да се евакуишу у хуманитарну зону коју је одредио Израел.

"Због Хамасових терористичких аката, који ће бити дочекани изузетном снагом, морате се одмах евакуисати из ових подручја и прећи у хуманитарну зону", рекао је портапрол ИДФ Авишај Аради на арапском језику, преноси "Тајмс оф Израел".

Арапски ресторан у Немачкој изазвао критике због попуста понуђеног поводом 7. октобра

Арапски ресторан "Хабиба" у граду Сарбрикену у Немачкој изазвао је критике немачких званичника и на друштвеним мрежама због тога што данас нуди попуст. Критичари кажу да попуст на годишњицу напада Хамаса на југ Израела може да се протумачи као "подршка тероризму".

Комесар за антисемитизам немачке владе Феликс Клајн рекао је за "Велт" да сматра да је ресторан намерно изабрао 7. октобар, годишњицу напада Хамаса на Израел, да би давао попусте.

Ресторан је објавио 1. октобра на Инстаграму и Фејсбуку да данас даје попуст, а неки људи су реаговали постовима у којима су критиковали тај потез, наводећи да сматрају да је непримерено покренути акцију попуста на годишњицу напада Хамаса на Израел.

"Одлука да се 7. октобра понуди посебна цена је крајње неприкладна и увредљива с обзиром на трагичне догађаје тог дана. Ово делује као подршка тероризму", навео је један корисник на Инстаграму, док је други корисник позвао на Фејсбуку на бојкот ресторана, наводећи да је потез тог угоститељског објекта непримерен немачком друштву, пренео је портал "Вотсон".

Након критика, ресторан је повукао објаве о попустима, а власници ресторана су касније тврдили да је дан за попусте случајно одабран.

"Велт" наводи да је ресторан "Хабиба" често био место окупљања пропалестинских демонстраната.

Нетанјаху одао пошту погинулима из Јерусалима који су страдали у сукобуса Хамасом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и градоначелник Јерусалима Моше Лион посетили су данас споменик подигнут у част 87 цивила и војника из Јерусалима који су од 7. октобра 2023. године погинули у сукобу са палестинским Хамасом.

"Сећамо се наших погинулих, наших талаца које смо обавезни да доведемо кући и наших хероја који су пали у одбрани домовине. Прошли смо кроз страшан масакр пре годину дана, али устали смо као народ попут лавова", рекао је Нетанјаху, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да из Јерусалима, града који је симбол јединства, долази порука јединства.

"Свако од нас има задатак да настави заједно и делује као један, за Јерусалим, главни град Израела и за државу Израел. Као што су нас месеци рата добро научили, наша снага је у нашем јединству. Само заједно ћемо победити", поручио је премијер Израела.

Споменик, који се налази наспрам Националне библиотеке, откривен је прошлог месеца.

Шолц: Немачка стоји уз Израел, против "терориста" Хамаса се треба борити

Канцелар Олаф Шолц потврдио је подршку Немачке Израелу у борби против "терориста Хамаса" на годишњицу напада палестинске милитантне групе.

"Саосећамо у вашем ужасу, болу, неизвесности и туги. Стојимо на вашој страни", рекао је Шолц и додао да се "против Хамасових терориста мора борити", преноси "Тајмс оф израел". 

Он је оценио да су Палестинцима у Појасу Газе потребни "нада и перспективе ако желе да се одрекну терориста". 

"Зато савезна влада позива на прекид ватре, на ослобађање талаца и на политички процес – чак и ако се то данас чини даљим него икад", рекао је Шолц.

Командант иранских снага Кудс Есмаил Кани је доброг здравља

Главни командант иранских снага Кудс Есмаил Кани је "доброг здравља", изјавио је заменик команданта иранских снага Ираџ Масџеди, након што су ирански безбедносни извори рекли Ројтерсу да нису могли да га контактирају од напада на Бејрут прошле недеље.

"Он је доброг здравља и обавља своје активности. Неки траже од нас да издамо саопштење... нема потребе за тим", рекао је Масџеди, пренели су ирански државни медији.

Један од званичника рекао је британској агенцији да је Кани био у јужном предграђу Бејрута, Дахији током прошлонедељног напада, за који се наводи да је био усмерен на високог званичника Хезболаха Хашема Сафиедина.

Израел је извео нападе у Дахији у оквиру кампање коју води против либанске групе Хезболах коју подржава Иран.

Техеран је именовао Канија за шефа прекоморске војно-обавештајне службе Корпуса Револуционарне гарде након што су САД убиле његовог претходника Касема Сулејманија у нападу дроном у Багдаду 2020. године.

Хамас преузео одговорност за ракетирање Тел Авива

Хамас је преузео одговорност за гађање Тел Авива, пише "Тајмс оф Израел".

Ракетна ватра из Појаса Газе активирала је сирене широм централног Израела,  укључујући Тел Авив, али и Холон, Ришон Лецион, Бат Јам.

ИДФ је потврдило да је неколико ракета лансирано из Газе, али за сада нема извештаја о повређенима у нападу.

ИДФ је јуче упозорио да ће Хамас вероватно гранатирати централни Израел, на прву годишњицу 7. октобра.

Хамас: Бомбардовали смо град у централном Израелу баражом ракета

Оружано крило Хамаса саопштило је данас да је бомбардовало град у централном Израелу баражом ракета "макадмех М90".

Хамас је на Телеграму објавио да је тај напад извео у оквиру текућих борби ради исцрпљивања Израела и да то представља одговор на, како се наводи, "израелске масакре над цивилима и намерно расељавање" палестинског народа, пренела је Ал Џазира.

Израелска војска је саопштила да су у централном Израелу активирана упозорења на ваздушну опасност, а израелски Канал 12 јавио је да војска детектовала лансирање пет ракета према Тел Авиву и оближњим градовима, укључујући Холон и Бат Јам.

Херцог: Свет мора да подржи Израел

Председник Израела Исак Херцог изјавио је да свет "мора да подржи Израел" да би донео мир.

"Свет мора да схвати и разуме да како би променио ток историје и донео мир, бољу будућност у региону, мора да подржи Израел у његовој борби против његових непријатеља", наводи се у саопштењу председника, а преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ до сада потврдио смрт 34 од преосталих 97 талаца у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је талац којег је отео Хамас 7. октобра прошле године Идан Штиви проглашен мртвим на основу нових обавештајних података.

Његову смрт је данас објавио Форум породице талаца.

ИДФ је саопштила да је јуче обавестила Штивијеву породицу да је на основу нових сазнања војска закључила да је он убијен током напада 7. октобра на музички фестивал Нова и да је његово тело задржано у Гази.

Израелска војска је до сада потврдила да је 34 од преосталих 97 талаца у Гази отетих 7. октобра мртво.

Председник Израела почео дан минутом ћутања

У Израелу се данас обележава прва годишњица напада палестинске милитантне групе Хамас, а израелски председник Исак Херцог започео је дан минутом ћутања у кибуцу Реим у 06.29 сати, када је пре тачно годину дана почео најсмртоноснији напад у историји јеврејске државе, који је шокирао нацију и изазвао рат у Појасу Газе.

Породице страдалих присуствовале су меморијалном догађају на којем је био председник Херцог, а стотине људи се такође окупљају, заједно са породицама талаца, испред резиденције премијера Бењамина Нетањахуа у Јерусалиму.

За данас су планирани бројни меморијални догађаји и скупови широм земље у знак обележавања годишњице напада Хамаса док, према наводима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), војска наставља са нападима на циљеве Хамаса у Појасу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Хезболах гађао север Израела, у Хаифи рањено десеторо људи

Либанска милитантна група Хезболах испалила је ракете на Хаифу, трећи по величини град у Израелу, саопштила је рано јутрос израелска полиција.

Израелски медији су пренели да је десет особа повређено на северу земље.

У међувремену, израелска војска (ИДФ) је саопштила да су авиони ратног вазухопловства погодили циљеве који припадају Хезболаховом обавештајном штабу у Бејруту, укључујући инфраструктуру за прикупљање обавештајних података, командне и друге објекте.

Опширније читајте ОВДЕ