Свет

САД Израелу нуде дипломатску заштиту и оружје ако се суздрже од напада на поједине мете у Ирану

Американци и Израелци воде преговоре о израелском одговору на ирански напад
САД Израелу нуде дипломатску заштиту и оружје ако се суздрже од напада на поједине мете у Ирану© Ruma Aktar

САД су Израелу наводно понудиле "компензациони пакет" ако се буде уздржао од гађања појединих мета у Ирану, пренела је израелска телевизија "Кан11".

Тај пакет је представљен током преговора две стране о израелском одговору на недавни ирански напад на Израел, наводи "Џерузалем пост".

Он наводно укључује гаранцију да ће САД Израелу пружити "потпуну дипломатску заштиту", као и да ће Вашингтон испоручити пакет наоружања ако се Тел Авив суздржи од напада на поједине мете унутар Ирана.

Израелски новинар Амихај Стајн сумирао је разговоре на следећи начин: "Амерички званичник је рекао, 'Ако се суздржите од напада на локације А, Б и Ц, ми ћемо вам обезбедити дипломатску заштиту и нови пакет наоружања'".

Израелски званичници су, наводно, рекли да ће узети у обзир амерички став, али и да ће "учинити све како би заштитили безбедност грађана и Државе Израел".

Према наводима "Џерузалем поста", Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) налазе се у преговорима са својим америчким колегама о одговору на недавни ирански напад.

Амерички генерал Мајкл Курила тренутно се налази у Израелу, где води преговоре са Израелцима.

Израел је обећао да ће одговорити на напад, током којег је на Израел испаљено преко 180 пројектила.

image