Борељ: Без помоћи Запада сукоб у Украјини би се завршио за 15 дана

Током мојих пет година на челу дипломатије ЕУ, предузети су важни кораци како би се осигурало да ЕУ постане геополитички играч, а не само комерцијални, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да би се украјински сукоб окончао за 15 дана без помоћи Запада Украјини.

"Многи људи желе да се рат што пре заврши. Ако престанемо да подржавамо Украјину, за 15 дана ће се рат завршити и (руски председник Владимир) Путин ће постићи своје циљеве. Али да ли желимо ово за Украјинце и за безбедност нас самих, Европљана?", казао је Борељ у интервјуу за шпански лист "20 минута".

Говорећи о 14. пакету санкција Русији, Борељ је рекао да је то његово достигнуће као шефа европске дипломатије.

Према његовим речима, током пет година како је на челу дипломатије ЕУ, предузети су важни кораци како би се осигурало да ЕУ постане "геополитички играч", а не само "комерцијални".

"Политико" је раније писао да Борељ заузима "најбескориснији положај" и да ће по његовој оставци остати упамћен као "званичник чије осуде и изјаве нису довеле до ничега".

Ове јесени, Борељ треба да преда своја овлашћења бившој премијерки Естоније Каји Калас.

Претходно је шефица Европске комисије Урсула Фон дер Лајен у свом предлогу за нови састав Европске комисије одобрила кандидатуру Каје Калас за место високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.