Свет

Зеленски искључио могућност "ценкања" са Русијом: Нема преговора са Москвом

Медији су раније наводили да би Запад могао прећутно да пристане на то да Москва контролише неке од бивших територија Украјине
Зеленски искључио могућност "ценкања" са Русијом: Нема преговора са МосквомGetty © Michael M. Santiago / Staff

Кијев не планира да уступи било коју територију да би постигао мир у сукобу са Русијом, поручио је Владимир Зеленски после медијских извештаја да Запад разматра да подржи нагодбу у којој Москва задржава дефакто контролу над неким областима које су раније биле део Украјине.

Зеленски је у редовном видео обраћању поручио да ће украјински званичници следеће недеље разговарати о такозваном "плану победе" Кијева са западним присталицама, тврдећи да ће то помоћи у јачању земље, посебно у војној сфери.

Кијев тек треба да објави своју "мапу пута победе". Више медијских извештаја, међутим, наводи да план укључује западне безбедносне гаранције за Украјину, наставак упада Кијева у руску Курску област како би имали "територијални преговарачки инструмент", испоруке "одређеног" напредног оружја западне производње и још много међународне финансијске помоћи Украјини.

План је представио Зеленски у САД прошлог месеца, а званичници су га наводно дочекали са скепсом и оценом да углавном представља "листу жеља", наводи "Блумберг".

"Ово је наш циљ – гарантовати Украјини поуздан мир и безбедност. То је могуће само на основу међународног права и без икаквог преговарања о суверенитету или трговању територијама", поручио је Зеленски.

"Фајненшел тајмс" објавио је да су западне дипломате и неки украјински званичници "дошли до става да би значајне безбедносне гаранције могле да буду основа договореног решења у којем Русија задржава дефакто, али не и дејуре, контролу над свим или делом украјинске територије".

ФТ је приметио да овакав приступ подразумева "прећутно прихватање да те земље треба повратити дипломатским путем у будућности", додајући, међутим, да то остаје "табу" за Кијев, барем у јавности.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је Москва спремна да одмах прогласи прекид ватре и започне мировне преговоре чим Украјина почне да повлачи трупе из региона Доњецка, Луганска, Херсона и Запорожја. У августу је, међутим, одбацио било какав ангажман са Кијевом све док украјинске трупе не изађу из делова Курске области.

image