Свет

Фицо с украјинским премијером: Нећемо вас у НАТО, али подржавамо ваш улазак у ЕУ

Фицо је током сусрета с Денисом Шмигалом рекао да су Словаци "хладни" о питању уласка Кијева у НАТО, али да активно подржавају Украјину на путу ка Европској унији
Фицо с украјинским премијером: Нећемо вас у НАТО, али подржавамо ваш улазак у ЕУwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да Словачка стопроцентно подржава улазак Украјине у ЕУ, али не и у НАТО.

"Говорим искрено - 'хладни' смо о питању чланства Украјине у НАТО-у, али вас подржавамо сто одсто у вези са ЕУ. Ваше чланство ће за нас бити важно и значајно", рекао је Фицо током данашњег међувладиног састанка са украјинским премијером Денисом Шмигалом, преноси "Укринформ".

Према његовим речима, Словачка активно подржава додељивање статуса чланице ЕУ Украјини.

"Биће земаља у ЕУ које ће желети да процес придруживања Украјине ЕУ не буде тако брз. Ми нећемо бити такви", рекао је Фицо.

Фицо је најавио и да ће Словачка обезбедити хитне испоруке струје Украјини, додавши да Словачка подржава идеју придруживања Украјине јединственом енергетском тржишту ЕУ.

Он је истакао да Словачка припрема нови пакет хуманитарне помоћи за Украјину, који ће, како је најавио, укључивати подршку украјинском енергетском систему.

Словачки премијер је претходно рекао да ће блокирати улазак Украјине у НАТО све док је он на челу владе те земље.

"Све док сам ја на челу словачке владе, упућиваћу посланике који су под мојом контролом као председника владајуће странке Смер да никада не пристану на улазак Украјине у НАТО", рекао је Фицо.

Он је такође напоменуо да је спреман да посети Москву следећег маја на 80. годишњицу завршетка Другог светског рата "све док је позван", и истакао да је "слобода дошла са истока и апсолутно ништа не може да промени ову истину".

image