Нарко ратови у Марсељу: Затвореник унајмио 14-годишњака да убије човека па га "откуцао" властима

Затвореник је наводно регрутовао тинејџера да изврши убиство из освете, а онда га пријавио полицији

Дугогодишњи ратови око дроге у Марсељу поново су у центру пажње након што је један затвореник преко друштвених мрежа ангажовао 14-годишњака да за 50.000 евра убије припадника ривалске нарко банде.

Затвореник (23) је потом полицију из своје затворске ћелије и пријавио га за убиство 36-годишњака.

Тужилац Марсеља, Николас Бесон, описао је најновији инцидент као "невиђено дивљаштво". Према његовим речима у нарко банде сада у своје ратове увлаче "ултра младе" који су "потпуно изгубили оријентацију".

Таксиста, познат у Марсељу као фудбалер-аматер, пронађен је мртав у свом аутомобилу у влизини главне железничке станице. Таксиста (36) није имао никакве везе са трговином дрогом у том медитеранском лучком граду, рекао је тужилац и додао да, иако је "хладно упуцан" у потиљак, полиција верује да он није био мета.

Затвореник је регрутовао 14-годишњег малолетника и организовао да га такси покупи и одвезе до једног хотела у Марсељу. Младић је носио свој "магнум", објаснио је Бесон.

Дечак је наводно добио инструкције да изврши убиство и речено му је да користи такси. Када је таксиста одбио да га сачека, тинејџер му је пуцао у потиљак, саопштиле су власти.

Четрнаестогодишњак је тада наводно побегао са лица места и сакрио се у близини, позивајући своје контакте и молећи их да дођу по њега. Али уместо тога, затвореник који је наредио убиство позвао је полицију да пријави дечака, дајући им тачну локацију, рекао је тужилац. Дечак је ухапшен и одведен на испитивање.

Бесон је рекао да тачан разлог због којег је затвореник позвао полицију и рекао да је деловао за нарко-банду остаје да се утврди. Затвореник је у недељу изашао пред судију и оптужен је у том случају.

Тужилац је рекао да је 14-годишњи дечак ангажован да изврши убиство из освете због смрти 15-годишњег дечака прошле среде.

Исти затвореник је прошле недеље контактирао 15-годишњег дечака на мрежи рекавши да ће му платити 2.000 евра да заплаши конкурента из ривалске нарко банде тако што ће му запалити врата. Дечак је имао задатак да пуца на врата човека и да их запали.

Али тинејџера су приметили чланови ривалске банде за које је тужилац рекао да су га "уболи 50 пута", а затим га запалили и убили. Четрнаестогодишњи дечак је затим наводно ангажован на мрежи неколико дана касније да освети то убиство.

Марсељ, други по величини град у Француској, такође је један од најсиромашнијих у Француској и погођен је насиљем везаним за дрогу, које је председник Емануел Макрон ове године обећао да ће искоренити, пише "Гардијан".

Град је последњих година био поприште рата за контролу високо профитабилног тржишта дроге између различитих кланова. Бесон је рекао да су жртве и починиоци таквог насиља све млађи.

Два последња смртна случаја значе да је број убистава везаних за дрогу у Марсељу порастао на 17 од почетка године. Током прошле године, у рату нарко банди убијено је 49 људи.