Бајден: Нећемо одустати док не вратимо све таоце кући, 7. октобар мрачан дан за палестински народ

Амерички председник навео је на годишњицу напада Хамаса на Израел да сваки дан мисли на таоце и њихове породице, док је потпредседница Харис истакла је да је крајње време да се споразумом о таоцима и прекиду ватре окончају патње невиних

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и потпредседница САД Камала Харис осудили су Хамас на годишњицу напада милитантне групе на Израел и поновили посвећеност њихове администрације успостављању споразума о прекиду ватре како би се окончале борбе у Гази и Либану, преноси "Тајмс оф Израел".

"На ову тужну годишњицу сведочимо о неизрецивој бруталности напада 7. октобра, али и о лепоти живота који су тог дана украдени", наводи Бајден у саопштењу.

Амерички председник је истакао да сваки дан мисли на више од 100 талаца који су још у заробљеништву и њихове породице. Он је обећао да његова администрација "никада неће одустати док не вратимо све преостале таоце безбедно кући".

Бајден је додао да ће "историја такође памтити 7. октобар као мрачан дан за палестински народ због сукоба који је Хамас покренуо тог дана".

Потпредседница Харис навела је да је крајње време да се споразумом о таоцима и прекиду ватре окончају патње невиних људи.

"Увек ћу се борити да палестински народ може да оствари своје право на достојанство, слободу, безбедност и самоопредељење", додала је Харис.