Свет

Премијер Украјине: Кијев неће обновити споразум о транзиту гаса с Москвом

Владимир Зеленски је у августу рекао да нико неће потписати споразум са Руском Федерацијом о продужењу транзита руског гаса кроз Украјину, који истиче крајем 2024. године
Премијер Украјине: Кијев неће обновити споразум о транзиту гаса с МосквомGetty © Maxym Marusenko/NurPhoto

Украјина неће обновити споразум са Руском Федерацијом о транзиту руског гаса преко њене територије након истека важећег споразума, изјавио је данас украјински премијер Денис Шмигал.

"Кијев неће обновити транзитни споразум с Москвом након његовог истека. То је речено на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Словачке Робертом Фицом", наводи се на Шмигаловој страници на Иксу.

Раније је словачки министар спољних послова Јурај Бланар потврдио руском министру спољних послова Сергеју Лаврову жељу те земље да сачува постојеће коридоре за транзит нафте и гаса.

Премијер Словачке Роберт Фицо најавио је спремност да уложи напоре за обнављање односа са Русијом, будући, како је рекао, да су Руска Федерација и Европска унија потребне једна другој.

"Ако се рат заврши током мандата ове владе, учинићу све да обновим економске и стандардне односе са Русијом, јер је Русија потребна Европској унији, а и Русији је потребна ЕУ", рекао је Фицо.

Владимир Зеленски је у августу рекао да нико неће потписати споразум са Руском Федерацијом о продужењу транзита руског гаса кроз Украјину, који истиче крајем 2024. године.

Саветник Владимира Зеленског Михаил Подољак изјавио је да ће Украјина обуставити транзит руске нафте и гаса у земље ЕУ од 1. јануара 2025. године.

Истовремено, он је рекао да ће Украјина испунити своје обавезе за снабдевање нафтом преко нафтовода "Дружба".

Западне санкције у децембру 2022. забраниле су испоруку нафте из Русије морским путем у Европску унију.

Изузеци су направљени за снабдевање преко нафтовода "Дружба", јер би неколико земаља без излаза на море имало потешкоћа да пронађе алтернативне снабдеваче.

image