Норвешка очекује пораст производње нафте и пад производње гаса у 2025.

Предлог буџета претпоставља да ће производња нафте порасти на око 2,1 милион барела еквивалента нафте дневно у 2025. години, што је за 5,2 одсто више у односу на процењену производњу ове године

Норвешка очекује да ће њена производња нафте и продуката нафте у течном стању следеће године порасти за 5,2 одсто међугодишње, док ће производња природног гаса у истом периоду пасти за 1,6 одсто, наводи се у данас објављеном предлогу буџета Владе Норвешке за 2025.

Предлог буџета претпоставља да ће производња нафте порасти на око 2,1 милион барела еквивалента нафте дневно у 2025. години, што је за 5,2 одсто више у односу на процењену производњу ове године.

Производња природног гаса у Норвешкој ће следеће године пасти са овогодишње 123 милијарде кубних метара (бцм) на 121 милијарду бцм следеће године, додаје се у извештају.

Раст производње нафте ће бити подстакнут производњом на новом налазишту "Јохан Кастберг" у Баренцовом мору које ће према очекивањима бити отворено до краја године, преноси портал "Оилпрајс".

Залихе нафтног поља "Јохан Кастберг" према проценама износе између 450 и 650 милиона барела, а прогнозира се да ће се на овом месту производити нафта у наредних 30 година.

"Наставићемо да развијамо нафтну индустрију и надаље ћемо стабилно и дугорочно снабдевати Европу енергентима", додаје Влада Норвешке.