Свет

Председник Естоније позвао на укидање забране удара дубоко на територију Русије

Рестрикције које су западне земље увеле Украјини Карис је назвао "неправедним, неморалним и штетним"
Председник Естоније позвао на укидање забране удара дубоко на територију Русије© Muhammed Selim Korkutata/Anadolu via Getty Image

Естонски председник Алар Карис позвао је данас западне партнере да укину забрану употребе далекометног наоружања за гађање циљева на територији Руске Федерације, истичући да Русија себи не поставља никаква ограничења.

Рестрикције које су западне земље увеле Украјини Карис је назвао "неправедним, неморалним и штетним".

"Користећи их, изградили смо зид иза којег, с једне стране, храбро помажемо Украјини, а са друге спречавамо пуну употребу сопствене помоћи. Ми заправо терамо Украјину да води одбрамбене битке везаних руку. Уклонимо та ограничења", позвао је естонски лидер, преноси "Политико".

Он је нагласио да је Запад подвукао црту, сматрајући да би прелазак преко ње значио ескалацију.

"Ово није истина! Наш страх је неоправдан... Ограничења која сами себи постављамо више пута су дискредитована. Она само одражавају наш страх, слабост и неодлучност – све то храни агресора, охрабрује га, повећава његов апетит", напоменуо је Карис.

Према његовим речима, Русија за себе не дефинише никаква ограничења, а Северна Кореја или Иран не ограничавају Кремљ у коришћењу наоружања које испоручују.

"А ове ракете, дронови и бомбе убијају украјинске жене и децу. Они убијају раднике Црвеног крста, уништавају болнице и нападају бродове који превозе жито у Африку", нагласио је естонски лидер.

Он је напоменуо да је од почетка сукоба у пуном обиму већ три пута био у Украјини и да је видео последице руских напада на енергетику.

Према његовим речима, реч је о "намерној окрутности" и "ратном злочину који има за циљ да сломи Украјинце".

"Када је реч о остваривању империјалистичких амбиција у Украјини и Европи, Русију није брига за цену – да ли у новцу или у људским животима. Морамо навести Русију да схвати да ниједна земља никада не може да наметне своју вољу суседима кроз рат. А то значи да Русија не може да добије овај рат", рекао је Карис.

image