Свет

Америка на Израел потрошила рекордних 17,9 милијарди долара војне помоћи

Америчка помоћ од почетка рата у Гази укључује финансирање војске, оружја, најмање 4,4 милијарде долара повлачења из америчких залиха, као и предају већ коришћене опреме
Америка на Израел потрошила рекордних 17,9 милијарди долара војне помоћи© Andrew Harnik/Getty Images

САД су потрошиле рекордних 17,9 милијарди долара на војну помоћ Израелу од почетка рата у Гази, према извештају за пројекат "Трошкови рата" Универзитета Браун, који је објављен на годишњицу напада Хамаса на Израел. 

У питању је максимална сума која је од 7. октобра највећа војна помоћ послата Израелу у једној години, преноси АП.

Додатних 4,86 ​​милијарди долара уложено је у финансирање војних операција САД у региону након напада Хамаса. 

То укључује трошкове операције коју предводи морнарица за сузбијање напада јеменских Хута на бродове.

Извештај који је завршен пре него што је Израел напао Либан један је од првих процена америчких трошкова Бајденове администрације у подршци Израелу током ратова у Гази и Либану.

За разлику од јавно документоване војне помоћи САД Украјини, било је немогуће добити тачне детаље о томе шта је Америка испоручила Израелу од прошлог октобра, тако да је 17,9 милијарди долара за годину делимична цифра, рекли су истраживачи.

Израел, савезник САД од оснивања 1948. године, највећи је прималац америчке војне помоћи у историји, од 1959. године добио је 251,2 милијарде долара, наводи се у извештају.

Америчка помоћ од почетка рата у Гази укључује финансирање војске, оружја, најмање 4,4 милијарде долара повлачења из америчких залиха, као и предају већ коришћене опреме.

Већина америчког оружја испорученог ове године била је муниција, од артиљеријских граната до бомби разбијача бункера од 900 килограма и прецизно вођених бомби.

Они су напоре Бајденове администрације да сакрије пуну количину помоћи назвали – "бирократским маневрисањем".

image