Свет

Прелиминарни резултати референдума: Казахстан изгласао изградњу нуклеарне електране

Изградњу нуклеарке подржало је 71,12 одсто изашлих гласача – тачније 5,5 милиона, а против изградње се изјаснило око два милиона
Прелиминарни резултати референдума: Казахстан изгласао изградњу нуклеарне електране© Meiramgul Kussainova/Anadolu via Getty Images

Централна референдумска комисија Казахстана саопштила је рано јутрос прве прелиминарне резултате референдума у вези са изградњом прве нуклеарне електране у тој земљи.

Од укупног броја уписаних грађана с правом гласа, 7,8 милиона је изашло на референдум, а изградњу нуклеарке подржало је 71,12 одсто изашлих гласача – тачније 5,5 милиона. 

Против нуклеарке гласало је око два милиона од оних који су изашли на референдум.

Изградња нуклеарке, према најавама Владе Казахстана коштаће од 10-12 милијарди долара и трајаће око 10 година. 

Jeдино питање на референдуму је било "Да ли се слажете са изградњом нуклеарне електране у Казахстану". 

Идеја о изградњи нуклеарне електране у Казахстану родила се пре пре четири године. Због дефицита струје, многи индустријски пројекти у Казахстану су у застоју. Влада је пре референдума о изградњи нуклеарке морала да промени 102 закона. 

У свету су активна 440 нуклеарна реактора из којих се електричном енергијом снабдева око 30 земаља, а најаве су да ће их до краја ове деценије бити још 60.

Да ли ће међу њима бити и два у Казахстану, знаће се у уторак када би требало да буду саопштени званични резултати референдума.

image