Свет

УЖИВО: ИДФ елиминисао још једног команданта Хезболаха: Либанска војска спремна да заустави агресију

Према тврдњама ИДФ-а, Хусеини је играо кључну улогу у трансферу оружја између Ирана и Хезболаха и био је одговоран за дистрибуцију напредног наоружања међу јединицама групе
УЖИВО: ИДФ елиминисао још једног команданта Хезболаха: Либанска војска спремна да заустави агресијуGetty © Ramiz Dallah/Anadolu

Милитантни покрет из Либана Хезболах саопштио је да је лансирао ракете на израелску војну обавештајну базу у близини Тел Авива, пренео је АФП.

"Група је саопштила да је испалила салву пројектила на базу Глилот војне обавештајне јединице 8200 у близини Тел Авива", пише АФП.

Свега неколико сати касније израелска војска саопштила је да је елиминисала Сихаила Хусеина Хусеинија, команданта штаба Хезболаха.

"Јуче су израелске ваздухопловне снаге извеле прецизан напад, заснован на обавештајним подацима, у области Бејрута, елиминишући Сухаила Хусеина Хусеинија, команданта штаба терористичке организације Хезболах", наводи се саопштењу ИДФ-а.

Како тврде, штаб којим је командовао надгледа логистику унутар организације и одговоран је за буџет и управљање различитим јединицама.

"Хусеини је играо кључну улогу у трансферу оружја између Ирана и Хезболаха и био је одговоран за дистрибуцију напредног наоружања међу јединицама групе, надгледајући како транспорт тако и расподелу оружја", истиче израелска војска и додаје је Хусеини био члан Савета за џихад, највишег војног тела Хезболаха.

Израелска војска је детаљно навела да је Хусеини такође одговоран за буџетирање и логистичко управљање најосетљивијим пројектима Хезболаха, укључујући ратне планове те организације и друге специјалне операције, попут координације напада из Либана и Сирије.

  • 8. окт 2024 • 11:47

    11:47

    Хезболах ракетира Хаифу: ИДФ изводи нападе на југу Бејрута

    Из Либана је на Хаифу недавно лансирано око 85 ракета, наводи ИДФ и додаје да је у питању највећи бараж ракета лансиран на овај приморски град од почетка сукоба.

    Израелска војска наводи да је било покушаја пресретања, али је одбила да изнесе више детаља о томе колико је пројектила оборено. Такође нема ни података о броју повређених, али су према писању "Тајмс оф Израела", неке ракете и гелери пали у гради и начинили материјалну штету.

    Истовремено, ИДФ је саопштио да изводи нападе на јужна предграђа Бејрута.

  • 11:14

    Борељ: Ситуација у Либану се константно погоршава

    Ситуација у Либану се из дана у дан погоршава, рекао је данас у Европском парламенту шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и истакао да би што пре требало постићи прекид ватре у сукобу који воде Израел и Хезболах у овој земљи.

    Борељ је навео и да је око 20 одсто либанског становништва било је принуђено да се пресели, преноси Ројтерс.

  • 10:37

    Израел послао тенкове у избеглички камп у Појасу Газе

    Израел је данас послао тенкове дубље у избеглички камп Џабалију у северном појасу Газе и апеловао на људе да што пре напусте то подручје, рекли су становници за Ројтерс.

    Палестински лекари рекли су да су у Џабалији пријављене жртве, али да нису могли да дођу до подручја због напада, пренео је Ројтерс. Са друге стране, ИДФ је саопштио да његове снаге покушавају да зауставе припаднике Хамаса, који врше нападе из Џабалије.

    Хамас и Исламски џихад саопштили су да су борци напали израелске снаге на северу противоклопним ракетама и да има жртава међу израелским трупама.

    Израелска војска је саопштила да је елиминисала многе палестинске милитанте, лоцирала оружје и демонтирала војну инфраструктуру у својим операцијама у Џабалији.

  • 10:09

    Кир Стармер: Нећемо забранити целокупну продају наоружања Израелу

    Британски премијер Кир Стармер рекао је да неће забранити целокупну продају оружја Израелу, чиме је директно прекинуо позив британског парламента да то учини.

    Посланих Зарах Султана је питао да ли ће Стармер "коначно учинити оно што је правно и морално исправно и окончати саучесништво владе у израелским ратним злочинима забраном продаје оружја Израелу, укључујући борбене авионе Ф-35,а не само 30 лиценци".

    "Не. Али то је заиста озбиљна ствар, забрана сваке продаје би значила ниједну у одбрамбене сврхе", одговорио је Стармер и додао:

    "Ниједна продаја у одбрамбене сврхе на годишњицу 7. октобра и неколико дана након огромног напада Ирана на Израел би био погрешан потез ове владе и ја то нећу прихватити".

  • 10:06

    Иран тестирао нуклеарно оружје?

    Пре три дана, у иранској провинцији Семнан догодио се потрес јачине 4,5 степени по Рихтеровој скали, што је у бројним западним медијима изазвало спекулације да је Иран први пут тестирао нуклеарно оружје.

    Како наводи "Кредл", такав сеизмички догађај обично је резултат земљотреса, али су се на друштвеним мрежама појавиле гласине које сугеришу да је потрес заправо резултат подземног нуклеарног теста који је извршио Техеран као одговор на израелске претње бомбардовањем нуклеарних енергетских и нафтних постројења у Ирану.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 10:03

    Званичници УН: Преговори једини начин да се поврати стабилност на Блиском истоку

    Специјална координаторка УН за Либан Жанин Хенис-Пласчерт и шеф мировних снага распоређених дуж границе са Израелом (Унифил) генерал Аролд Лазаро саопштили су да су преговори једини начин да се поврати стабилност на Блиском истоку.

    Они навели да су напади Хезболаха који су почели 8. октобра 2023. представљали кршење резолуције Савета безбједности УН којом је окончан 34-дневни рат Израела и Хезболаха 2006. године.

    "Превише живота је изгубљено, искорењено и девастирано, а цивили са обе стране немају ни сигурност ни стабилност", навели су званичници.

    Према њиховим речима, насиље и уништавање неће решити суштинска питања нити ће било кога учинити сигурнијим.

    "Решење путем преговора је једини пут да се поврати безбедност и стабилност коју цивили са обе стране очајнички желе и заслужују. Сада је време да се поступи у складу са тим", навели су у саопштењу.

  • 09:56

    Либанска Влада поручила: Спремни смо да одбијемо израелску агресију

    Либанска Влада је саопштила да се њене трупе налазе на јужној граници земље и да су спремне да одбију израелску агресију.

    "У светлу варварских и све чешћих напада израелског непријатеља на различите делове Либана, који су изазвали смрт, повреде и велика разарања, важно је да руководство Оружаних снага појасни да либанска војска, која је распоређена по целој земљи, укључујући јужни део границе, преузима своје националне одговорности, пружа помоћ погинулима и рањенима и остаје спремна да брани територију у оквиру својих могућности", наводи се у саопштењу.

    Приоритет је, додају се "окончање напада и неговање отпорности, подршка грађанима и превазилажење кризе интерно расељених лица и наставак спасилачких операција у координацији са надлежним органима, уз одржавање грађанског мира и унутрашње стабилности".

    Они су такође уверили да ће земља "превазићи овај тежак тест".

  • 09:17

    Лидер Хамаса: Устаћемо као феникс из пепела

    Лидер Хамаса у егзилу Калед Мешал изјавио је да ће та група устати "као феникс из пепела" упркос тешким губицима које је претрпела током рата са Израелом, и да наставља да регрутује борце и производи оружје.

    Мешал је рекао да сукоб са Израелом траје 76 година, односно да датира од онога што Палестинци називају "Накба" или "катастрофа", када су многи Палестинци расељени током рата 1948. након чега је створен Израел.

    "Историја Палестине је састављена од циклуса. Пролазимо кроз фазе у којима губимо мученике (жртве) и део наших војних способности, али онда се палестински дух поново уздиже, као феникс, захваљујући Богу", рекао је Мешал за Ројтерс.

    Мешал, који је преживео покушај убиства 1997. године након што му је убризган отров и који је био генерални лидер Хамаса од 1996. до 2017. године, рекао је да је Хамас и даље у стању да се бори против израелских трупа.

    "Изгубили смо део наше муниције и оружја, али Хамас и даље регрутује младиће и наставља да производи значајан део свог оружја и муниције", рекао је Мешал, не износећи детаље и додао:

    "Све док постоји (израелска) окупација, регион је темпирана бомба".

  • 09:10

    Ирански министар спољних послова упозорава: Сваки напад на Иран довешће до одмазде

    Сваки напад на иранску инфраструктуру довешће до одмазде, рекао је ирански министар спољних послова Абас Арагчи, упозоравајући Израел да не напада Иран.

    "Саветујемо ционистичком режиму да не тестира иранску вољу", изјавио је он.

  • 08:46

    Израелска војска распоредила четврту дивизију у јужни Либан

    ИДФ је синоћ распоредио четврту дивизију у јужни Либан за копнене операције против милитантне групе Хезболах, преноси "Тајмс оф Израел".

    Војска саопштава да је њена 146. резервна дивизија почела синоћ копнене операције у западном сектору јужног Либана.

    Резервна дивизија се придружује сталним армијским дивизијама - 98, 36. и 91. - које већ делују у централном и источном сектору јужног Либана.

    Овај потез додаје хиљаде војника израелској копненој офанзиви, а укупан број војника распоређених унутар Либана сада вероватно прелази 15.000, тврди израелски лист.

image