"Њујорк тајмс": Израел неће одмах гађати иранска нуклеарна постројења

Наводи се и да је Вашингтон саопштио да су уместо напада, саботажа, дипломатија и санкције најбољи начин да се носи са иранским нуклеарним програмом

Мало је вероватно да ће Израел гађати иранска нуклеарна постројења као одговор на напад Техерана балистичким ракетама прошле недеље, пише "Њујорк тајмс".

Неименовани званичници су за амерички лист изјавили да ће се Израел уместо тога вероватно фокусирати на војне базе, обавештајне службе или лидере Хезболаха, али да би касније могао да крене у напад на нуклеарни програм Техерана, ако Иран одговори.

Према писању "Њујорк тајсма", бивши и садашњи високи израелски званичници нису сигурну да ли би Израел могао да нанесе озбиљну штету иранском нуклеарном програму, али се наводи и да званичници Пентагона разматрају да ли ће Израел у сваком случају одлучити да је ово најбољи тренутак да гађају.

Поставља се и питање да ли би потенцијални удар био ефикасан да у довољној мери успори нуклеарни програм, или би га уместо тога  само послао "испод земље", или приморао Техеран да га убрза.

Наводи се и да је Вашингтон саопштио да су уместо напада, саботажа, дипломатија и санкције најбољи начин да се носи са иранским нуклеарним програмом.

Додаје се и да Израел дуги низ година није имао прави план да нападне ирански нуклеарни програм, већ се фокусирао на Хезболах, све док Нафтали Бенет није постао премијер 2021. Бенет, који је последњих дана појачао своје позиве да се нападне ирански нуклеарни програм, у кратком року је "наредио нове вежбе за симулацију летења на великим удаљеностима до Ирана и издвајање нових ресурса у припреме".