Свет

Историјски улов: Литванија запленила пет пари панталона из руског воза, шаље их Кијеву

Панталоне потпадају под санкције блока против Москве као одећа за потенцијалну војну употребу, саопштиле су литванске власти
Историјски улов: Литванија запленила пет пари панталона из руског воза, шаље их Кијеву© © Lithuanian Customs / lrmuitine.lt

Литванија је запленила пет пари маскирних панталона из путничког воза који је саобраћао из руске ексклаве Калињинград за Москву, саопштиле су локалне власти, обећавајући да ће их послати као помоћ Кијеву.

Службеници Територијалне царине Каунаса и Царинске криминалистичке службе пронашли су панталоне у поштанском вагону путничког воза Калињинград-Москва. Власти су "откриле и задржале поштанску пошиљку у којој су вероватно били војни предмети – маскирне панталоне", саопштила је царина Литваније.

Одевни предмети потпадају под санкције Савета ЕУ против Русије као одећа специјално дизајнирана за камуфлажу, наводи Вилњус.

Крајем септембра и почетком октобра, локалне власти су заплениле неколико пошиљки маскирних мрежа, такође за војну употребу, додаје се у саопштењу.

Цариници сматрају да су такви предмети "намењени руским снагама које се боре против Украјине" и "обично их шаљу чланови различитих добровољних организација које делују у руској Калињинградској области".

Пет пари панталона и друга заплењена роба сада ће бити послата у Украјину као "помоћ" из Литваније.

Железнички саобраћај од Калињинграда до остатка Русије мора да пролази кроз Литванију. Убрзо након избијања сукоба у Украјини, Вилњус је најавио да ће блокирати транзит робе која потпада под санкције ЕУ на својој територији.

Гувернер региона Антон Алиханов назвао је одлуку Литваније покушајем да се "угуши" ово подручје. Он је нагласио да је 20-40 одсто робе која је пролазила између Калињинграда и Русије потпала под ограничења, укључујући цемент, метале и друге важне грађевинске материјале.

image