Свет

Земљотрес или нуклеарна проба: Шта је изазвало потрес у иранској провинцији Семнан?

Неименовани ирански извори су за "Крејдл" изјавили да се у Техерану на високом нивоу већ расправља о могућности да је нуклеарни тест заиста спроведен
Земљотрес или нуклеарна проба: Шта је изазвало потрес у иранској провинцији Семнан?Getty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Пре три дана, у иранској провинцији Семнан догодио се потрес јачине 4,5 степени по Рихтеровој скали, што је у бројним западним медијима изазвало спекулације да је Иран први пут тестирао нуклеарно оружје.

Како наводи "Кредл", такав сеизмички догађај обично је резултат земљотреса, али су се на друштвеним мрежама појавиле гласине које сугеришу да је потрес заправо резултат подземног нуклеарног теста који је извршио Техеран као одговор на израелске претње бомбардовањем нуклеарних енергетских и нафтних постројења у Ирану.

Неименовани ирански извори су за поменути портал изјавили да се у Техерану на високом нивоу већ расправља о могућности да је нуклеарни тест заиста спроведен. 

Истовремено "Крејдл" подсећа да су поједини саговорници из Сирије, још у септембру предвиђали да ће Иран настојати да развије нуклеарно оружје као одговор на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану, које је извршио Израел.

Додатну сумњу око тога да ли је у питању земљотрес или нуклеарна проба изазива и ишчекивање одговора Тел Авива, односно израелске војске на ирански ракетни напад од првог октобра. Ипак треба истаћи да тренутно нема поузданих доказа да је Техеран заиста тестирао нуклеарно оружје, међутим ту могућност не треба одбацити.

Вреди подсетити и да је у мају је саветник иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија упозорио да би Иран могао бити приморан да промени своју нуклеарну доктрину, која је до сада позивала само на коришћење нуклеарне технологије у цивилне сврхе.

"Нисмо донели одлуку да обавимо нуклеарну бомбу, али ако опстанак Ирана буде угрожен, неће бити другог избора него да променимо нашу војну доктрину", рекао је он тада.

image