Свет

Иран разматра стварање пакта са регионалним савезницима

Предлаже се да се расподела улога и спровођење плана повери Врховном савету за националну безбедност Ирана
Иран разматра стварање пакта са регионалним савезницимаGetty © Ahmet Dursun/Anadolu

Комисија за националну безбедност и спољну политику у иранском парламенту припрема нацрт закона о такозваном пакту отпора са бројним актерима и "ослободилачким покретима" широм Блиског истока који предвиђа пружање колективне војне и економске помоћи у случају да САД или Израелски нападну на једног од потписника.

Споразумом је предвиђено формирање оперативног штаба за координацију војних операција и одржавање обуке, наводи агенција Тасним.

Предлаже се да се расподела улога и спровођење плана повери Врховном савету за националну безбедност Ирана. Аутори закона тврде да би Савет безбедности Ирана требало да буде задужен и за разматрање захтева за придруживање Пакту отпора.

Споразум би предвиђао међусобну подршку у кризама и успостављање заједничке војне инфраструктуре за супротстављање претњама које представљају Израел и западне земље. Када буде довршен, предлог закона ће бити поднет парламенту на разматрање.

Вреди подсетити, да иранску Осовину отпора, поред Ирана, чине Хезболах, Хамас, јеменски Хути, Исламски отпор у Ираку и друге милитантне групе у региону које подржавају политику Техерана.

image