Корупција на украјински начин: Лекарка "зарадила" милионе лажним потврдама о инвалидитету регрута

Уз шефицу Медицинског центра ухапшен је и званичник странке Зеленског - обоје оптужени за корупцију и изнуду

Украјинске власти ухапсиле су шефицу Медицинског центра округа Хмељницки због навода да је за огромне суме новца писала медицинска изузећа за оне који су желели да избегну регрутовање.

У акцији украјиских власти је поред Татјане Крупе ухапшен и представник странке Слуга народа Владимира Зеленског у округу Хмељницки.

Приликом претреса куће Крупе, пронађене су разне валуте у укупној вредности од чак шест милиона долара. Поред тога, одузет јој је накит и друге драгоцености.

Транскарпатска агенција Карпати Игаз со наводи да је Крупа покушала да баци кроз прозор вреће у којима је било пола милиона долара. По друштвеним мрежама кружи снимак њеног сина како лежи на кревету који је прекривен новцем. Аутентичност снимка није потврђена.

Истражитељи су такође утврдили да Крупа поседује 30 некретнина у Хмељницком, Лавову и Кијеву; има девет луксузних аутомобила; поседује хотелско-угоститељски комплекс; има некретнине у Аустрији, Шпанији и Турској; и држи још 2,3 милиона долара на страним рачунима.

Званичник странке Зеленског оптужен је да је изнуђивао мушкарце који су тражили "ознаку" инвалидитета да би избегли војну службу.

У Крупиној канцеларији пронађена је фалсификована медицинска документација, укључујући спискове оних који су избегавали мобилизацију са фиктивним дијагнозама.

Испоставило се и да су сви мушкарци у Крупиној породици "инвалиди", што значи да нико од њих не може да буде регрутован. Украјински антикорупцијски сајт "Антикор" наводи да је цела породица Крупа била запослена као државни службеници.

Случај је изазвао бес у Украјини где регруте отимају са улица, док званичници избегавају одлазак на фронт и још се, успут, богате.