Свет

Реакција на одлуку Брисела: Кина увози царине на коњак, а разматра и таксе на "велике" бензинце

Потез Пекинга нарочито погађа Француску
Реакција на одлуку Брисела: Кина увози царине на коњак, а разматра и таксе на "велике" бензинцеGetty © filipfoto

Пекинг ће ове недеље увести привремене мере против увоза европског коњака, саопштило је кинеско министарство трговине.

Таксе на коњак одговор су на одлуку ЕУ да уведе царине на кинеска електрична возила, а нарочито погађају Француску коју Пекинг сматра главним заговорником царина на кинеска ЕВ и која је највећи произвођач и извозник овог пића.

Кинески увозници ће морати да положе депозит на царини у износу од чак 39 одсто вредности коњака који увозе из Европске уније, преноси "Блумберг".

"Политико" наводи да одлука Пекинга представља заокрет у односу на ранију декларацију у августу када је Кина одустала од увођења такси у покушају да са Бриселом нађе решење за спор око електричних возила.

Други европски пољопривредни сектори, као што су млечни производи и свињско месо, могли би ускоро да се нађу на удару сличних мера.

Десет земаља ЕУ гласало је за царине, укључујући Холандију, Италију и Пољску, и ризикују да буду изложеније кинеској одмазди. Немачка и Мађарска су, с друге стране, биле међу пет земаља које су гласале против царина.

"Кина разматра мере као што су подизање царина на увезене аутомобиле на бензин са великим капацитетом мотора", наводи се у данашњем одвојеном саопштењу Министарства трговине Кине.

Акције немачког произвођача аутомобила Бе-Ем-Ве су данас пале за три одсто, а деонице "Мерцедеса" за 2,6 одсто.

image