Свет

Лукашенко о позивима да се крене на Белорусију: Нека пробају, чекамо их

Председник Белорусије коментарисао је изјаву посланика украјинске партије "Слуга народа" Олега Дунде, који је позвао на преношење борбених дејстава на територију Белорусије
Лукашенко о позивима да се крене на Белорусију: Нека пробају, чекамо их© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP, File

Председник Белорусије Александар Лукашенко прокоментарисао је позиве неких украјинских политичара да "крену" на његову земљу, рекавши да Минск томе не придаје посебан значај, али да је свакако спреман.

"Нека пробају. Чекамо их", рекао је Лукашенко пре самита ЗНД у Кремљу, коментаришући изјаву посланика украјинске партије "Слуга народа" Олега Дунде, који је позвао на преношење борбених дејстава на територију Белорусије.

Председник је истакао да, ако неко и "лупета" тако, то су људи који апсолутно не доносе никакве одлуке.

"Нико од озбиљних људи, чак ни на нивоу председника Зеленског, не размишља о кретању на Белорусију. То је озбиљан проблем који ће довести до колапса кијевских власти у војном смислу. То је само брбљање оних људи који нису одговорни ни за шта, они могу да говоре шта хоће. Апсолутно смо мирни у том погледу", додао је белоруски лидер.

О нуклеарном оружју

Белорусија је оценила кориговање руске нуклеарне доктрине као јачање позиције коју су Москва и Минск заузели након распоређивања нуклеарног оружја Русије на белоруској територији, додао је председник Белорусије.

Истовремено, он је истакао да црвене линије за примену нуклеарног оружја остају исте.

"Државна граница. Ако неко наруши нашу државну границу. Ако будемо морали – применићемо", поручио је Лукашенко.

Контакти са Кијевом

Он је додао да Минск одржава "одређене контакте" са Кијевом, што омогућава Русији размену заробљеника.

"Не кријемо да одржавамо одређене контакте са украјинским властима. Они су можда минимални, али (има их) преко оних канала који помажу нама, Русима, да размењујемо ратне заробљенике и одржавамо контакте на хуманитарном нивоу. То су нормални контакти. Овде радимо заједно са Русима", рекао је Лукашенко.

Лукашенко је рекао и да је у понедељак на неформалном самиту лидера Заједнице Независних Држава (ЗНД) у Москви разговарано о свим питањима од геополитичких до унутрашњих.

"Разговарали смо о свему од геополитике до конкретних унутрашњих питања, али главна ствар је – да будемо заједно", рекао је белоруски лидер.

image