Свет

Тринаест америчких савезних и држава и Дистрикт Колумбија поднели тужбу против ТикТока

Подносиоци тужби тврде да ТикТок користи софтвер који намерно ствара зависност код корисника, чији је циљ да деца и млади проведу што више времена гледајући садржаје на тој платформи
Тринаест америчких савезних и држава и Дистрикт Колумбија поднели тужбу против ТикТокаGetty © CFOTO/Future Publishing

Тринаест америчких савезних држава и Дистрикт Колумбија поднели су тужбу против кинеске друштвене мреже ТикТок, оптужујући је да "наноси штету и не чини довољно да заштити младе људе".

Тужбе су поднете одвојено на 14 различитих локација и представљају нови удар на ту платформу, која се већ суочава са казнама у САД, преноси Ројтерс.

Америчке савезне државе тврде да ТикТок користи софтвер који намерно ствара зависност код корисника, чији је циљ да деца и млади проведу што више времена гледајући садржаје на тој платформи.

"ТикТок ствара зависност од друштвених мрежа како би повећао корпоративни профит", рекао је државни тужилац Калифорније Роб Бонта у саопштењу додајући да та платформа "намерно циља децу, јер знају да деца још немају развијене капацитете да створе здраве границе око садржаја који изазива зависност".

ТикТок настоји да максимизира количину времена које корисници проводе на апликацији како би их циљали огласима, тврде представници савезних држава.

"Млади људи се боре са својим менталним здрављем због друштвених мрежа као што је ТикТок, који изазивају зависност", рекла је њујоршка државна тужитељка Летиша Џејмс.

ТикТок је одбацио оптужбе да не ради довољно како би заштитио децу, наводећи да на тој платформи постоји "заштита за децу, тинејџере и родитеље".

У оптужници коју је поднео Дистрикт Колумбија наводи се и да ТикТок "омогућава сексуалну експлоатацију малолетних корисника", наводећи да њихова опција преноса уживо и плаћања дигиталним валутама "функционише као виртуелни стриптиз клуб без старосних ограничења".

Међу земљама које су поднеле пријаве налазе се и Илиноис, Кентаки, Луизијана, Масачусетс, Мисисипи, Њу Џерси, Северна Каролина, Орегон, Јужна Каролина, Вермонт и савезна држава Вашингтон.

Осам савезних држава, међу којима су Калифорнија и Масачусетс, у марту 2022. је саопштило да су покренуле +истрагу утицаја ТикТока на младе људе.

image