Свет

Азербејџан се противи свим санкцијама, нарочито ако се уводе без основа и селективно

САД су укинуле санкције Азербејџану 2001. године јер им је био потребан транзит терета ваздушним, копненим и морским путевима у Авганистан кроз азербејџанску територију, али су поново уведене када је америчка војска побегла, подсетио је Алијев и окарактерисао америчке власти као незахвалне
Азербејџан се противи свим санкцијама, нарочито ако се уводе без основа и селективноwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Политика санкција не би требало да постоји, нарочито када су ограничења незаконита и уводе се без основа и селективно, поручио је председник Азербејџана Илхам Алијев у разговору са новинаром Павелом Зарубином.

"Категорички се противимо санкцијама", нагласио је азербејџански председник.

Осврнуо се на санкције које су уведене Азербејџану 1992. године због, како је рекао, измишљених оптужби да Баку блокира Јерменију. Према његовим речима, то се десило у тренутку када се азербејџанска територија налазила под "јерменском окупацијом".

Те санкције су укинуте 2001. године када је Сједињеним Америчким Државама био потребан транзит терета ваздушним, копненим и морским путевима у Авганистан кроз територију Азербејеџана, подсетио је Алијев.

"Сваке године је председник САД, без обзира којој партији припадао, укидао те санкције све док америчка војска није побегла из Азербејџана. После тога су нам санкције поново уведене", објаснио је азербејџански лидер.

Алијев, због такве ситуације америчким властима приписује незахвалност, али, како је рекао, то није најжустрија реч коју треба искористити у овом контексту.

image