Нови ударац за Грузију из ЕУ: Отказали помоћ због "растуће репресије" власти

У саопштењу делегације ЕУ у Грузији наводи се да ће та јужнокавкаска земља "изгубити европску финансијску подршку од 121 милион евра у ЕУ помоћи, као резултат демократског назадовања"

Европска унија ће отказати 121 милион евра намењених за развој економије Грузије и подршку њеном путу ка чланству у ЕУ због "растуће репресије тамошњих власти против неистомишљеника", саопштено је данас из Брисела.

У саопштењу делегације ЕУ у Грузији наводи се да ће та јужнокавкаска земља "изгубити европску финансијску подршку од 121 милион евра у ЕУ помоћи, као резултат демократског назадовања", преноси портал "Политико".

ЕУ је у јулу саопштила да је процес приступања Грузије "заустављен за сада" након што је влада те земље усвојила закон по ком ће невладине организације које примају новац из иностранства бити означени као "страни агенти", а полиција је летос користила сузавац и палице против грађана који су протестовали против тог закона.

У децембру је Грузији додељен статус кандидата за придруживање ЕУ, а добила је и финансијску помоћ од агенција за помоћ и развој, како из ЕУ, тако и из САД.

Та средства су коришћена за јачање цивилног друштва, као и за инвестирање у кључне секторе као што су пољопривреда и туризам, наводи "Политико".

Међутим, према владајућој партији Грузијски сан, НВО финансиране са Запада поткопавају "јединствену историју, традиције и идентитет" земље, а усвојен је и закон који забрањује ширење ЛГБТ пропаганде и забрањује одржавање тзв. параде поноса.