Свет

Очекује се разговор Бајдена и Нетанјахуа о нападу Израела на Иран: Значајна одмазда

Званичници кажу да се очекује да ће одмазда Израела бити значајна и да ће вероватно укључивати комбинацију ваздушних напада на војне циљеве у Ирану и прикривених напада попут оног у којем је убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије у Техерану
Очекује се разговор Бајдена и Нетанјахуа о нападу Израела на Иран: Значајна одмаздаwww.globallookpress.com © © Samuel Corum - Pool via CNP

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден требало би да данас обави кључни телефонски разговор са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о плановима Израела да нападне Иран, рекли су за "Аксиос" три америчка неименована званичника.

Позив би био први између Бајдена и Нетанјахуа у два напета месеца, а уследио би у време док Израел разматра велике нападе који би могли значајно да ескалирају сукоб на Блиском истоку.

Нетанјаху је у уторак увече сатима разматрао војне планове са високим министрима и шефовима израелских војних и обавештајних служби како би покушао да донесе одлуку о обиму и времену израелских напада, навела су двојица израелских званичника.

Званичници кажу да се очекује да ће одмазда Израела бити значајна и да ће вероватно укључивати комбинацију ваздушних напада на војне циљеве у Ирану и прикривених напада попут оног у којем је убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије у Техерану.

Израел је такође одмерио потенцијалне ударе на иранску нафтну инфраструктуру, чему је Бајден наговестио да ће се противити.

Нетанјахуов помоћник рекао је "Аксиосу" да ће Нетанјаху, када буде донета одлука, желети да о томе обавести Бајдена.

"Желимо да искористимо позив да покушамо да обликујемо ограничења израелске одмазде", рекао је амерички званичник за "Аксиос".

Амерички званичник је додао да САД желе да буду сигурни да Израел напада циљеве у Ирану који су значајни, али не и несразмерни.

Очекивани телефонски разговор Бајдена и Нетанјахуа уследиће недељу дана након што је Иран лансирао око 180 балистичких пројектила на Израел, пише "Аксиос".

Додаје се да су многе пресретнуте, али су две израелске ваздушне базе претрпеле извесна оштећења на структурама, док је неколико пројектила пало у близини седишта обавештајне службе Мосад у Тел Авиву, али нису изазвали никакву штету.

Иран је извео напад као одговор на низ израелских атентата на високе припаднике Хамаса, Хезболаха и иранске званичнике. Техеран је рекао да ће се његов одговор ту завршити осим ако Израел не нападне Иран. Израел је, са своје стране, обећао одмазду.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је у петак израелском министру за стратешка питања Рону Дермеру да САД од Израела очекују јасноћу и транспарентност у вези са својим плановима јер они имају импликације на америчке снаге и интересе у региону.

Израелски министар одбране Јоав Галант намеравао је да отпутује у Вашингтон у уторак, али је Нетанјаху у последњем тренутку одложио то путовање.

Нетанјаху је рекао Галанту да његово путовање неће бити одобрено да је примио позив од Бајдена и да је израелски безбедносни кабинет одобрио планове напада.

image