САД разматрају распарчавање "Гугла"

Министарство правде САД могло би да затражи "структуралне лекове" за компанију због незаконитог монополисања претраге

Америчка влада разматра могућност распарчавања "Гугла" како би окончала његов монопол у претрази, што би био најкрупнији корак до сада у покушају да се обузда једна од најмоћнијих светских технолошких компанија.

Министарство правде представило је потенцијални правни лек након што су савезни тужиоци добили значајан случај у августу, када је судија пресудио да је "Гугл" прекршио амерички антимонополски закон и означио компанију као "монополисту".

У судском документу у који је "Фајненшел тајмс" имао увид, наводи се да тужилаштво "разматра структуралне и бихејвиоралне лекове" који би спречили "Гугл" да користи свој "хром" претраживач, продавницу апликација или андроид оперативни систем како би стекли предност у односу на конкуренте.

Министарство правде би такође могло да покуша да примора "Гугл" да подели податке о претраживању корисника са ривалима и ограничи његову могућност да користи резултате претраге за обуку нових генеративних модела и производа вештачке интелигенције.

Распарчавање "Гугла" би преуредио тржиште претраге на којем компанија обрађује више од 90 одсто онлајн упита и трансформисао би посао који је његову матичну компанију "Алфабет" учинио једном од највреднијих на свету.

"Гугл" је предложене правне лекове, називао "радикалним и свеобухватним", ван оквира правних питања у овом случају и претњом "потрошачима, предузећима и америчкој конкурентности".