"Победнички самит" Зеленског на танком леду: Састанак у Немачкој одложен због недоласка Бајдена

Самит који је у суботу требало да се одржи у војној бази Рамштајн коју користи НАТО, одложен је и биће одржан другог датума, известио је "Шпигл"

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден отказао је четвородневну посету Немачкој где је требало да присуствује самиту на којем би се разговарало о "плану победе" Владимира Зеленског за Украјину.

Бела кућа је у уторак увече саопштила да ће председник остати код куће како би надгледао припреме и одговор на ураган Милтон, за који се очекује да ће данас погодити Флориду, преноси "Гардијан".

Самит који је у суботу требало да се одржи у војној бази Рамштајн коју користи НАТО, одложен је и биће одржан другог датума, известио је "Шпигл" позивајући се на информације из Пентагона. Како су додали, планови су промењени због недоласка председника САД на самит.

Претходно је немачки канцелар Олаф Шолц изјавио да разуме Бајденове разлоге за отказивање планиране посете.

"То би био веома важан састанак и припремили смо га са свих страна", рекао Шолц.

Неколико сати пре него што је стигла потврда из Беле куће да Бајден не долази у Рамштајн, Немачка је саопштила да ће британски премијер Кир Стармер и француски председник Емануел Макрон присуствовати самиту заједно са Бајденом и Шолцом.

Наведено је и да се очекује да ће присуствовати укупно 20 лидера.

Они је требало да чују најновију верзију "плана победе" Зеленског за окончање рата, за коју се очекује да ће се у великој мери фокусирати на захтев да се Украјини дозволи да користи "сторм шедоу" и друге западне ракете дугог домета за нападе дубоко у Русију.

Бајден до сада није удовољио захтевима да се одобре напади на Русију западним ракетама, а специјално путовање Стармера у Вашингтон прошлог месеца није допринело да промени мишљење, наводи "Гардијан".

Осим у Немачку, отказано је и Бајденово путовање у Анголу, а портпарол Беле куће Карин Жан Пјер признала је да је остало још мало времена актуелној председничкој администрацији за планирање новог распореда.

"Три месеца није дуг период, то ће пролетети", рекла је Жан Пјер.