Орбан о последицама напуштања руских енергената: Производња у привредама ЕУ пала за 10-15 одсто

Као резултат одбијања руских енергената, ЕУ је изгубила значајан раст БДП-а. Половина европских компанија сматра да су трошкови енергије главна препрека инвестицијама, рекао је мађарски премијер

Одлука Европске уније да напусти руске енергетске ресурсе спречила је даљи раст њеног БДП-а, изјавио је мађарски премијер Виктenergentiор Орбан.

"Као резултат одбијања руских енергената, ЕУ је изгубила значајан раст БДП-а, а значајна финансијска средства су морала да се пренесу на енергетске субвенције и изградњу инфраструктуре неопходне за увоз ЛНГ", казао је Орбан, представљајући програм мађарског председавања Европским парламентом.

Како је истакао, половина европских компанија сматра да су трошкови енергије главна препрека инвестицијама.

"У енергетски интензивним индустријама важним за привреду ЕУ, производња је опала за 10-15 одсто", прецизирао је Орбан.

Мађарски премијер је позвао ЕУ да се "одрекне илузије да ће зелена транзиција понудити решење за овај проблем" и да се "удео фосилних горива, према свим студијама, неће значајно променити до 2030. године".

Орбан је раније рекао да је "Мађарска раније Европску унију видела као гаранцију свог просперитета, али да је у међувремену изгубила пут и заостала за САД и Азијом у економској трци".

Он је предвидео да ће Велика Британија, Италија и Француска напустити првих десет светских економија, док ће Немачка пасти са четвртог на десето место.