Свет

Ураган Милтон погодио Флориду: Више од два милиона људи без струје, стижу извештаји о првим жртвама

Најмање две особе погинуле су у округу Сент Луси на атлантској обали Флориде, рекао је шериф округа Кит Пирсон, који је додао да је уништено више од 100 кућа
Ураган Милтон погодио Флориду: Више од два милиона људи без струје, стижу извештаји о првим жртвама© Tanjug/Chris Urso/Tampa Bay Times via AP

Ураган Милтон ударио је о копно Флориде у близини места Сијеста Ки као опасна олуја треће категорије пре него што је ослабио на другу категорију када је дошао на обалу, саопштио је Национални центар за урагане, а преноси Си-Ен.Ен.

Америчка ТВ мрежа подсећа да је ово пети ураган који је ове године погодио САД.

У округу Сент Луси на Флориди пријављени су и смртни случајеви, а више од два милиона становника Флориде остало је без струје, тачније њих око 2,4 милиона.

Најмање две особе погинуле су у округу Сент Луси на атлантској обали Флориде, рекао је шериф округа Кит Пирсон, који је додао да је уништено више од 100 кућа у округу, пренео је Ен-Би-Си њуз.

Удари ветра од око 160 километара на сат забележени су у близини Тампе, где је проглашена ванредна ситуација у случају поплава, а хитне службе су обуставиле рад.

Припадници Националне гарде Флориде и локални службеници за спровођење закона раде на терену како би помогли жртвама.

Канцеларије Националне метеоролошке службе на Флориди до синоћ су издале више од 130 упозорења о торнаду.

Стручњаци наводе да појава торнада пре и током урагана није неуобичајена, али да снага торнада може да буде јака.

Флорида има више торнада по квадратном километру него било која друга држава.

Скоро 100.000 људи синоћ је смештено у центрима за евакуацију на Флориди, рекао је извршни директор Одељења за хитне случајеве Флориде Кевин Гатри.

Он је додао да је јуче поподне било доступно око 220.000 кревета.

У Тампи је обустављен рад хитних служби због урагана, рекла је начелница ватрогасне службе Барбара Трип за Си-Ен-Ен.

"Морали смо да обуставимо све услуге, јер је превише опасно. Многи становници су без струје. Милтон је дефинитивно посетио Тампу", рекла је Трип.

Трип је рекла да ветрови урагана Милтон доносе ударе од 115 километара на час, а јединице за хитне случајеве могу безбедно да раде на ветровима јачине 65 километара на час.

Такође је казала да је у Тампи најмање 400.000 људи без струје.

Званичници на Флориди чекају дневно светло како би могли да процене штету у својим градовима коју је починио ураган Милтон, који наставља да се шири државом.

"Не знамо шта ћемо видети када осване јутро", рекао је председник градског већа Тампе Гвидо Манискалко за Си-Ен-Ен.

Он је рекао да су ветрови у току ноћи били "застрашујући" и да никада није видео нити чуо ништа слично иако је цео живот у Тампи.

Такође је казао да у кругу од 80 километара нема отворене болнице, јер су се болнице у округу Шарлот и оближњем Енглевуду затвориле уочи олује.

У Пунта Горди, која се налази недалеко од Форт Мајерса, један од становника је снимио видео како електрични трансформатор експлодира и оставља комшилук без струје.

Због штете коју је учинио ураган, дошло је до прекида главног водовода што утиче на коришћење пијаће воде у Сент Питерсбургу.

Такође, у овом граду пао је кран на градилишту у центру града. Нема извештаја о повређенима.

Пет особа превезено је у локалне болнице након што су извештаји о више торнада нанели штету деловима округа Палм Бич на Флориди.

Милтон изгледа застрашујуће и из свемира.

Космонаут Роскосмоса Иван Вагнер снимио је ураган који је погодио Флориду са Међународне свемирске станице.

image