Свет

Трамп: Били смо близу споразума о нуклеарном разоружавању

Бивши амерички лидер, тврди да је споразум о нуклеарном оружју био готово склопљен
Трамп: Били смо близу споразума о нуклеарном разоружавању© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп рекао је да је Вашингтон скоро постигао споразум о нуклеарном оружју са Русијом и Кином током свог боравка у Белој кући.

Бивши председник је то изјавио током двосатног интервјуа са комичарем Ендрјуом Шулцом, објављеном на Иксу, у среду.

"Били смо близу договора о нуклеарном разоружавању. Било би тако добро. Говорим о Русији, нама самима и Кини. Онда бисмо у то укључили све остале", рекао је Трамп.

Нуклеарно оружје је, према његовим речима, "највећа претња коју данас имамо у свету", тврди Трамп. 

"Није највећа претња глобално загревање, где се океани повећавају за  осмину инча у наредних 500 година", истакао је Трамп.

Ни Русија ни Кина још нису коментарисале Трампову тврдњу о споразуму о денуклеаризацији који је био у изради током његове администрације.

Трамп своје заслуге за денуклеаризацију која се умало догодила, наглашава током расправе о наводном нуклеарном програму Ирана, током које је критиковао америчког председника Џозефа Бајдена због оклевања да се супротстави Техерану.

Бајден је јавно позвао Израел да се уздржи од удара на иранска нуклеарна и нафтна постројења.

Пет нуклеарно наоружаних чланица Савета безбедности УН постигло је споразум са Техераном 2015. године, према којем Иран неће обогаћивати уранијум преко одређеног нивоа, па стога неће моћи да прави атомско оружје. Трамп је једнострано повукао САД из аранжмана 2018. Иако је Бајден обећао да ће поново успоставити споразум, његове дипломате нису успеле да добију никакву пажњу по том питању у протекле четири године.

Трамп се такође 2019. повукао из Уговора о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), оптужујући Русију да га крши. Тиме је Нови СТАРТ остао као последњи преостали споразум о контроли наоружања између Русије и САД. Трамп је у почетку тражио да се Кина придружи споразуму, али је Пекинг одбио, и изгледало је као да би Нови СТАРТ могао да истекне на почетку Трамповог другог мандата.

Бајденова Бела кућа је продужила споразум у фебруару 2021, али сада изгледа да ће он истећи 2026. Русија је суспендовала своје учешће у Новом СТАРТ-у у фебруару 2023, наводећи као разлог незаконите и нелегитимне санкције САД које спречавају његово реципрочно спровођење, као и подршку САД за Украјински напади на руске стратешке ваздушне базе.

image