Свет

Шеф Привредне коморе ЕУ у Пекингу: Трговински рат између Европе и Кине је неизбежан

Кинеска привреда је порасла за 40 одсто од 2017, али је током тог периода европски извоз у Кину опао за 30 одсто, и управо је то оно о чему треба да се говори, рекао је Јенс Ескелунд
Шеф Привредне коморе ЕУ у Пекингу: Трговински рат између Европе и Кине је неизбежанwww.globallookpress.com © Ringo Chiu/ZUMAPRESS.com

Трговински рат између ЕУ и Кине је неизбежан у садашњој реалности, оценио је шеф Привредне коморе Европске уније у Кини Јенс Ескелунд.

Према његовим речима, потпуни трговински рат је све вероватнији ако се ништа не промени.

"Мислим да је са тренутним правцем кретања, трговински рат неизбежан, јер већ неколико година видимо да кинески увоз опада, а док се извоз повећава, убрзава", рекао је Ескелунд у интервјуу за "Саутх чајна морнинг пост".

Како се наводи, иако је Пекинг оптужио Брисел за "отворени протекционизам", Ескелунд позива да се "сагледа шира слика и да се забринутост Европе у вези са политиком кинеске владе схвати озбиљно".

"Мислим да је случај са електричним аутомобилима већ неколико месеци одвраћао пажњу од већих питања која се дешавају у трговини", навео је.

Он је додао да је кинеска привреда порасла за 40 одсто од 2017, али да је током тог периода европски извоз у Кину опао за 30 одсто, као и да је управо то оно о чему треба да се говори.

Европска комисија је у јулу саопштила да уводи привремене прелиминарне компензационе дажбине на увоз електричних аутомобила из Кине због државних субвенција у њиховој производњи. 

Авансне обавезе су значиле да су добављачи давали банкарске гаранције, али да заправо нису плаћали дажбине. Стварна наплата царина почеће ако Европска унија донесе коначну одлуку о увођењу увозних дажбина, што би могло да се деси у новембру.

До овог тренутка, како је саопштено у Бриселу, још је могуће постићи договор са Пекингом и решити овај проблем.

Прошле недеље је Европска комисија известила да су земље ЕУ одобриле царине на електрична возила из Кине које је раније предложила ЕК: у зависности од произвођача, оне ће износити до 36,3 одсто.

image