Свет

Кога је све Борис Џонсон поткачио у својој новој књизи?

Џонсонова књига доноси много занимљивих детаља о различитим јавним личностима
Кога је све Борис Џонсон поткачио у својој новој књизи?© Carl Court/Getty Images

Ко год је рекао да је живот прекратак да би се замерао, није то рекао бившем британском премијеру Борису Џонсону. Његова нова књига, обелоданила је, како оцењује "Политико" велики број занимљивости, а неки би рекли и трачева, о различитим личностима.

Џонсон је тако, прекршио приватност својих разговора са покојном краљицом Елизабетом, и открио да је монарх, чији је званични узрок смрти био рак костију, "имала облик рака костију". Није поштеђен ни принц Хари- с њим је, како је зарад већег тиража написао Џонсон, бивши британски премијер имао "мушки разговор" не би ли га убедио да остане у Британији уместо да се са супругом Меган сели у Америку – посао је, међутим, како је навео Џонсон, а како се и види данас  "био потпуно безнадежан".

Имао је политичар штошта да каже и на рачун своје претходнице Терезе Меј  - сметало му, је, како каже, скупо и контроверзно реновирање Даунинг стрита новим тапетама. Како каже, зграда је изгледала као "јазбина". Он открива да је био "посебно фиксиран на њене ноздрве" и да је "извртање носа".

Џонсон је био доследан савезник Израела. Али Бенјамин Нетанјаху њему, изгледа није превише веровао. У личном Џонсоновом купатилу, открива књига бившег премијера – оставио је бубицу. Али је, прислушни уређај ипак уловљен.

Бивши премијер оптужио је француског председника Емануела Макрона да је зажмурио на нерегуларне мигрантске прелазе Ламанша како би Британију "казнио" због Брегзита. Но, и он сам није чисте савести – признао је да је планирао инвазију на Холандију не би ли се домогао вакцина које су тамо складиштене.

Његовом перу, није измакао ни Џозеф Бајден. Џонсон је открио да је лидеру Америке поклонио слику штампану са Википедије. Док су Американци њему слали "фенси" поклоне, Џонсон сумња да је на њих потрошио и пени.

"Било је фантастично подло, али претпостављали смо да ће се то допасти пореским обвезницима Уједињеног Краљевства", навео је Џонсон.

Заувек љут на Кира Страмера, сада премијера Велике Британије, Џонсон уноси и један занимљив опис новог лидера: Страмер је каже, у једном тренутку имао "збуњено/раздражљиво лице, попут бика коме је термометар неочекивано гурнут у ректум". На Џонсоновој листи нашли су се и чланови његовог кабинета, политички ривали, судије, па и комшије из Оксфордшира.

image