Школа у Гази поново на мети Израела: Убијено више од 20 особа

Изјаве Израела да се у школама налазе палестински борци отпора, који су постали центри за расељена лица, нису истините, поручио је шеф владине канцеларије за медије Исмаил ел Савабта

Најмање 22 особе су погинуле у израелском нападу на школу у граду Деир ел Балах у Појасу Газе, изјавио је шеф владине канцеларије за медије Исмаил ел Савабта за "Ал Џазиру".

"Више од 20 особа је убијено у израелском нападу на школу у Деир ел Балаху", рекао је Исмаил ел Савабта.

Шеф канцеларије за медије је нагласио да, изјаве Израела да се у школама налазе палестински борци отпора, који су постали центри за расељена лица, нису истините.

Претходно је шеф агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА), Филип Лазарини изјавио да је у северној Гази "заробљено" 400.000 људи, где "нема краја паклу".

Лазарини је додао да много људи у северној Гази, посебно у избегличком кампу Џабалија, највећем од осам урбаних избегличких кампова у Појасу Газе, сада одбијају да се повинују израелским наредбама о евакуацији у којима им се налаже да иду на југ.

Израелска војска је од недеље опколила Џабалију, као и друга оближња насеља, наређујући становницима да беже ка такозваној хуманитарној зони ел-Маваси, иако је и она била мета израелских ваздушних напада и веома је претрпана, преноси "Гардијан" .

"Склоништа и службе УНРВА су принуђене да се затворе. Неки први пут од почетка рата. Готово да нема основних залиха, глад се поново шири и продубљује", написао је Лазарини у објави на Иксу.

Од почетка сукоба у Појасу Газе, убијено је готово 42.000 особа, од којих су већина жене и деца, док се број рањених и несталих приближава 100.000.