Сијарто: Мађарска и "Гаспром" потписали додатни споразум

Ценовна конкурентност је гарантована додатним комерцијалним уговорима између наших националних компанија и "Гаспрома", која помаже да цене остану конкурентне током времена, рекао је шеф мађарске дипломатије

Мађарска и компанија "Гаспром" потписали су данас нови додатни комерцијални споразум који ће гарантовати конкурентне цене, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Ценовна конкурентност је гарантована додатним комерцијалним уговорима између наших националних компанија и 'Гаспрома', која помаже да цене остану конкурентне током времена. Такве уговоре потписујемо с времена на време, а један такав смо потписали данас. Он ће обезбедити да цена коју плаћамо за гас остане конкурентна", казао је Сијарто током говора на гасном форуму у Санкт Петербургу.

Министар спољних послова Мађарске стигао је у Санкт Петербург, где се одржава гасна недеља, на преговоре и договор о снабдевању Мађарске гасом.

"Сигурност снабдевања енергијом није идеолошко, већ физичко питање. Дакле, пут у Санкт Петербург – важни преговори и договор за безбедно и конкурентно снабдевање Мађарске гасом", написао је Сијарто претходно на друштвеној мрежи.

Он је и раније изјавио да без руског гаса, не може се гарантовати енергетска безбедност Мађарске, као и да то није ствар идеологије, већ физике и математике.

Сарадњу са руским енергетским сектором назвао је једном од кључних за сигурност снабдевања Мађарске.

"За мање од месец дана, првог октобра, почиње нова гасна година и почиње и грејна сезона. Наша одговорност је јасна: да обезбедимо грејање мађарских домова", навео је Сијарто.

Наиме, 13. Санктпетербуршки међународни гасни форум одржава се од 8. до 11. октобра у Санкт Петербургу.