Свет

НАТО у понедељак почиње годишњу нуклеарну војну вежбу

Око 2.000 војног особља које учествује у вежбама симулираће мисије у којима ратни авиони носе америчке нуклеарне бојеве главе, рекли су званичници алијансе
НАТО у понедељак почиње годишњу нуклеарну војну вежбу© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

НАТО ће у понедељак започети своју годишњу нуклеарну вежбу, изјавио је генерални секретар алијансе Марк Руте, а преноси Ројтерс.

Борбени авиони Ф-35А и бомбардери Б-52 биће међу око 60 авиона из 13 земаља који ће учествовати у вежби "Постојано поподне", чији су домаћини Белгија и Холандија, саопштили су званичници НАТО-а.

"У неизвесном свету од виталног је значаја да тестирамо нашу одбрану и да ојачамо нашу одбрану како би наши противници знали да је НАТО спреман и да је у стању да одговори на сваку претњу", рекао је Руте у Лондону после састанака са премијером Киром Стармером и Владимиром Зеленским.

Вежба ће се посебно фокусирати на Уједињено Краљевство, Северно море, али и Белгију и Холандију, додао је Руте.

Вежба неће укључивати употребу правог (нуклеарног) наоружања. Али око 2.000 војног особља које учествује у вежбама симулираће мисије у којима ратни авиони носе америчке нуклеарне бојеве главе, рекли су званичници.

Војна вежба ће почети у понедељак и трајаће око две недеље, саопштили су званичници алијансе.

Званичници НАТО-а тврде да вежба није одговор на било какве недавне изјаве из Москве и да су се вежбе одржавале сваке године више од деценије.

Помоћник генералног секретара НАТО-а за политику одбране и планирање Ангус Лапсли, рекао је да су вежбе попут ове важне за демонстрирање нуклеарних способности НАТО-а и одвраћање од било каквог напада, истиче Ројтерс.

"Настојимо да одвратимо све противнике, а пре свега Русију, на неколико различитих начина, укључујући конвенционално одвраћање", рекао је Лапсли.

image