Шеф НАТО-а: Престаните да бринете о Трампу

Марк Руте каже да републикански кандидат "у потпуности разуме" да је борба Украјине повезана са "будућом безбедношћу" САД

Генерални секретар НАТО-а Марк Руте поручио је међународној заједницу да "престане да брине о Трамповом председништву" и последицама његовог евентуалног повратка у Белу кућу.

Шеф НАТО-а је, током посете Лондону, истакао да добро познаје Доналда Трампа. "Он потпуно разуме и слаже се са мном да се ова борба Украјине не односи само на Украјину, већ и на безбедност и будућу безбедност Сједињених Држава", додао је он.

Руте је рекао да њега лично "не брине" победа Трампа јер је "апсолутно уверен да су САД у свему овоме јер разумеју да би биле мање безбедне ако (руски председник Владимир) Путин буде успешан у Украјини", преноси "Политико".

"Не плашим се исхода америчких избора, апсолутно сам спреман да радим са администрацијом Харисове или Трампа", рекао је Руте.

Он је казао и да не брине да ће Кијев остати без америчке помоћи, будући да, како је рекао, републиканци "учествују у овој помоћи, а то није неопходно само Украјини, већ и њима самима", преносе РИА Новости.

Нови генерални секретар НАТО-а у Лондону је разговарао са Владимиром Зеленским и британским премијером Киром Стармером. Тројни скуп део је турнеје Зеленског по западним престоницама током које тражи додатну помоћ.

Након састанка, Руте је рекао новинарима да је "на појединачним савезницима" да одлуче да ли да одобре употребу ракета дугог домета за гађање циљева унутар Русије, што Зеленски већ дуго тражи.

Избори у Сједињеним Америчким Државама одржаће се 5. новембра 2024. године. Главни кандидати су Камала Харис из демократске и Доналд Трамп из републиканске странке.

Русија је више пута упозоравала да испоруке оружја Украјини ометају решење украјинске кризе и директно укључују земље НАТО-а у сукоб као и да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.